Proiect: Comisia SRI din Parlament prinde puteri. Se poate sesiza din oficiu cu privire la activităţile care ar afecta activitatea SRI

Parlamentarii Comisiei pentru controlul SRI au aprobat, marți, un proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii Parlamentului nr. 30 din 1993 privind funcționarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, a anunțat președintele comisiei, Adrian Țuțuianu.
Filip Stan
14 mart. 2017, 17:37
Proiect: Comisia SRI din Parlament prinde puteri. Se poate sesiza din oficiu cu privire la activităţile care ar afecta activitatea SRI

Totodată, parlamentarii au aprobat și proiectul regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei comune de control al activității SRI.

Potrivit lui Țuțuianu, a fost introdus un articol suplimentar 6 cu privire la atribuțiile comisiei.

Conform acestui articol, comisia se informează permanent și sistematic cu privire la organizarea și desfășurarea activității SRI prin: examinarea documentelor de planificare și reglementare a activității de informații; verificarea modului în care sunt respectate normele legale în domeniul operațional pe baza rapoartelor sau informărilor transmise de SRI; analizarea situațiilor statistice privind destinația informațiilor realizate și structura tematică a acestora, în funcție de amenințările, riscurile, vulnerabilitățile, disfuncțiile, precum și natura problemelor semnalate după caz; analizarea raportului statistic trimestrial privind punerea în aplicare a autorizărilor judecătorești pentru actele de culegere a informațiilor prin operațiuni care implică restrângerea temporară a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale.

Citeşte şi: Protocol SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP şi STS, funcţional de 13 ani. Actul, SEMNAT în mandatul lui Ion Iliescu

Potrivit aceluiași articol, comisia va examina raportul statistic anual privind indicatorii activității informativ operative desfășurate, va efectua analiza situației statistice referitoare la notificările persoanelor ale căror drepturi sau libertăți au fost afectate prin activități autorizate și perioadele în care s-au desfășurat; verifică concordanța între activitatea SRI cu strategia națională de apărare, politicile și strategiile de securitate aprobată, monitorizează modul de îndeplinire de SRI a cerințelor legale în ceea ce privește măsurile care presupun restrângerea exercițiului drepturilor și libertăților cetățenești, verifică dacă aceste măsuri au fost dispuse întemeiat, sesizează după caz președintelui României, organelor de cercetare penală, altor instituții ale statului — CSM, Curtea de Conturi, autoritatea de achiziții publice, ministere — în situația în care se constată posibile încălcări ale legii, arată Agerpres.

Totodată, comisia examinează proiectul de buget, destinația altor mijloace extrabugetare; examinează rapoartele de audit intern realizate la nivelul SRI, analizează rapoartele și deciziile Curții de Conturi referitoare la SRI și unitățile subordonate; evaluează anual, pe bază de rapoarte și situații statistice, activitățile comisiilor de disciplină, consiliilor de onoare și ale consiliilor de judecată din cadrul SRI.

„Am precizat că atribuțiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin activități de control la sediile SRI și am stabilit două modalități de control — cu notificare prealabilă (…), dar și inopinate, pe o tematică stabilită în cadrul comisiei. Am prevăzut că SRI este obligat să pună la dispoziția comisiei în timp util rapoarte, documente etc și să permită audierea personalului militar și civil indicat de comisie. Ca noutate — am considerat util, pe de o parte, să controlăm SRI, dar și să-l apărăm atunci când există tentația unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRI. Și am prevăzut ca această comisie să se poată sesiza din oficiu cu privire la acele acțiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia. SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de câte ori consideră că reputația sau imparțialitatea comisiei este afectată în orice mod. Comisia poate dispune verificări cu privire la aceste aspecte”, a precizat președintele comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu.

Tot la articolul 6 este prevăzut că această comisie poate iniția proiecte de acte normative în domeniul securității naționale, ceea ce nu era posibil în prezent.

Potrivit unei alte modificări, aduse articolului 8, comisia va prezenta raportul anual în primele cinci luni ale anului următor către Birourile permanente.

„Am constatat că rapoartele s-au prezentat după 2-3 ani”, a argumentat Țuțuianu.

De asemenea, s-a prevăzut și în ce domenii Comisia SRI poate apela la specialiști, nu doar în domeniul securității naționale, ci și în alte domenii.

„Am prevăzut dreptul oricărei comisii de a avea acces la lucrările comisiilor anterioare, la studiul arhivei”, a menționat senatorul PSD.

El a adăugat că prevederile din proiectul de hotărâre se regăsesc și în proiectul noului regulament.

Țuțuianu a precizat că aceste proiecte urmează a fi transmise Birourilor permanente reunite, care vor sesiza comisiile de specialitate, rapoartele comisiilor urmând a fi transmise spre vot plenului reunit.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
Playtech.ro
Informaţia momentului despre Ilinca! Adevărul despre soţia lui George Simion a ieşit la iveală, câţi...
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Zodiile care trebuie să facă alegeri cruciale până pe 25 mai. Nu mai e loc de ezitări
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri anticipate în România. Anunțul venit în urmă cu puțin timp: Cel mai sănătos pentru viitorul acestei țări
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Răsturnare de situație. CCR, decizie privind anularea alegerilor din 4 mai
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică