Proiect de lege: Bonele, menajerele şi grădinarii nu vor mai putea fi plătiţi cu bani. Cum vor fi remuneraţi

O lege depusă la Parlament propune ca românii să nu mai aibă voie să le dea bani bonelor, menajerelor sau grădinarilor. În schimb, aceştia vor putea fi plătiţi cu tichete de servicii. Prin folosirea tichetelor se doreşte combaterea muncii la negru prin impozitarea acestor tipuri de servicii, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
16 apr. 2014, 08:55
Proiect de lege: Bonele, menajerele şi grădinarii nu vor mai putea fi plătiţi cu bani. Cum vor fi remuneraţi

Bonele, menajerele şi bucătăresele ar putea fi plătite numai cu tichete de servicii, emise de Ministerul de Finanţe. Iniţiatorii acestui proiect încearcă să combată munca la negru prin introducerea acestor tichete de servicii în loc de bani.

Mai exact, persoana care doreşte să angajeze o bonă sau o menajeră trebuie să meargă la o unitate autorizată de Ministerul de Finanţe şi să ia aceste tichete.

Tichetele vor fi emise de Ministerul de Finanţe şi vor avea valoarea de 10 lei. Persoana care va lucra 8 ore pe zi şi va primi 8 tichete, va câştiga pe lună aproape un salariu mediu pe economie‎.

Bonele vor merge la aceste unităţi şi vor lua banii pe tichete. În loc de 10 lei, cât este valoarea tichetului, ele vor primi 8.5 lei, pentru că vor plăti şi contribuţiile sociale, medicale dar şi impozit, care vor fi retrase automat. Teoretic, ele ar trebui să dea doar 170 de bonuri pe lună. Dacă vor primi mai mult de 170 de bonuri, atunci vor primi doar 7 lei pe bon.