Proiect de lege depus de trei studenţi în Parlament pentru acordarea dreptului de vot începând cu vârsta de 16 ani

Trei studenţi au depus miercuri în Parlament, cu ajutorul deputatului Alexandru Kocsis, un proiect de lege care prevede acordarea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani.

13 apr. 2022, 14:05
Proiect de lege depus de trei studenţi în Parlament pentru acordarea dreptului de vot începând cu vârsta de 16 ani

Cei trei studenţi au explicat că legea în România conferă mai multe drepturi şi obligaţii tinerilor începând cu vârsta de 16 ani, astfel încât ar fi natural ca şi dreptul de vot să se înscrie printre acestea.

”La 16 ani poti să te angajezi, deci plăteşti taxe, în anumite contexte. Poţi să fii arestat şi declarat responsabil pentru propria faptă, deci eşti apt cognitiv să acţionezi conform propriilor convingeri. Votul la 16 ani nu numai că este un drept care începe încet-încet să fie acceptat în statele europene, dar, până la urmă, este şi ceva firesc, natural pentru că legile României relevă cu claritate că la 16 ani, un cetăţean e capabil să fie raţional”, scriu studenţii pe Facebook.

Citeşte şi: Cristian Preda, după condamnarea definitivă a Elenei Udrea: „Traian Băsescu a devenit o victimă a Elenei Udrea. Ea era conectată la mediile politice PSD-iste şi PNL-iste”

Iniţiatorii proiectului sunt studenţii Vlad Măntoiu, membru al Asociaţiei Studenţilor în Ştiinţe Politice – Universitatea din Bucureşti, Andreea Ioana Bobu şi Alexandru-Yuuki Anhara, alături de deputatul Alexandru Kocsis.

Ei anunţă că au depus proiectul de lege ”care să permită ceea ce e firesc să se intâmple, să votezi la 16 ani, la alegerile europarlamentare şi locale, potrivit News.ro.

”Încă nu există nicio garanţie că el va fi adoptat. De fapt, susţinerea politică e una destul de mică. Foarte puţini parlamentari, indiferent de formaţiunea politică, au semnat proiectul. Este necesar ca studenţii, elevii şi toată comunitatea de tineret să se pronunţe şi să arate susţinerea. Până la urmă, asta înseamnă democraţie şi pentru o societate sănătoasă, politicul trebuie să reflecte nevoile reale ale cetăţenilor”, spun studenţii iniţiatori.

Citeşte şi: Poliţiştii ieşeni puşi pe jar de un prosop atârnat la geamul unui student. Ce faptă credeau că investighează agenţii