Proiect de lege depus de USR la Senat pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi

ALEGERI LOCALE ROMÂNIA. Un proiect de lege important a fost depus miercuri la Senat de partidul USR cu privire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acesta propune modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

RomaniaTV.net
08 mai 2019, 10:28
Proiect de lege depus de USR la Senat pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi

ALEGERI LOCALE ROMÂNIA.  Proiectul, iniţiat de deputatul USR Tudor Benga şi senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi, face parte din iniţiativa „Oameni noi în politică”.

Conform actului normativ depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 prevede că „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.

„De când USR a intrat în Parlament, acest subiect a fost în centrul agendei noastre de reformă electorală. Deoarece exista, însă, o serie de proiecte în circuitul legislativ din partea PNL şi PMP, politica noastră a fost să sprijinim proiectele existente şi am considerat că nu este nevoie să depunem încă un proiect. Ambele proiecte sunt, însă, astăzi, blocate la Camera Deputaţilor, motiv pentru care am apreciat că trebuie să depunem un nou proiect, care să aibă, în următoarele 45 de zile, un vot în Senat. Dacă lumea va merge la vot, după alegerile europarlamentare din 26 mai, vor exista modificări de configuraţie în Parlament şi regimul de jupân absolut al lui Liviu Dragnea va începe să ia sfârşit. Alegerea primarilor în două tururi este cel mai important proiect pentru a readuce România pe traiectoria unei democraţii funcţionale”, a declarat deputatul USR Tudor Benga, potrivit unui comunicat USR transmis, miercuri.

ALEGERI LOCALE ROMÂNIA.  Senatorul USR Radu Mihail a explicat că în iniţiativa „Oameni noi în politică”, măsura alegerii primarilor în două tururi a fost „măsura far, cea care a avut cel mai mare impact la cetăţeni”.

„Oamenii de pe stradă ştiu că în localitatea lor au nevoie de oameni reprezentativi, care să se bucure de încrederea multor cetăţeni, nu doar a câtorva procente. Numai printr-o insistenţă extraordinară pe acest subiect vom putea ajunge la un rezultat. Nu ne putem permite să lăsăm garda jos pe un subiect atât de important”, susţine Radu Mihail.

La rândul său, senatorul USR Florina Presadă a amintit că, până în prezent, „USR a depus zece proiecte de lege care vizează încurajarea participării cetăţenilor la viaţa politică a României”.

„Este absolut necesar ca aceste legi să ajungă să fie votate de Parlament şi să fie adoptate pentru a schimba clasa politică şi pentru a vedea în poziţii importante oameni integri şi profesionişti”, a precizat senatorul USR Florina Presadă.

ALEGERI LOCALE ROMÂNIA.  Potrivit USR, „aceste modificări sunt esenţiale pentru ca primarul ales să devină cu adevărat reprezentativ, deoarece ar avea susţinerea a mai mult de jumătate dintre votanţii activi ai localităţii şi, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce îi permite să ia decizii în numele întregii comunităţi”.

USR arată că România are primari de mari municipii aleşi prin votul a mai puţin de 20% din numărul total al alegătorilor.

„Exemple: Gabriela Firea (Bucureşti) – 13,84%, Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Braşov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanţa) – 16,12% şi Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07%. Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral şi favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%”, se menţionează în comunicatul USR.

ALEGERI LOCALE ROMÂNIA. 


loading...