Proiect de lege legat de pensii, cine le-ar putea pierde definitiv: „Gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”

Deputatul Andrei Lupu a depus recent un proiect de lege care ar putea afecta dreptul la pensie al anumitor categorii de pensionari.

21 feb. 2024, 17:34
Proiect de lege legat de pensii, cine le-ar putea pierde definitiv: „Gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”

Conform proiectului de lege, militari, polițiști, jandarmi și funcționari publici cu statut special care au fost condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau încălcări grave în exercitarea atribuțiilor de serviciu ar putea pierde drepturile de pensie de serviciu.

Deputatul Andrei Lupu consideră că este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea, mai ales atunci când aceste persoane sunt angajate să o apere. El argumentează că este esențial ca orice încălcare a legii să fie sancționată ferm și fără întârziere, iar eliminarea drepturilor de pensie pentru această categorie de pensionari ar fi un gest crucial pentru întreaga societate, potrivit Monden.ro.

Conform unei statistici alarmante furnizate de Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, numărul lucrătorilor din M.A.I. implicați în diferite cazuri de corupție a crescut în ultimii ani, subliniind astfel necesitatea unor măsuri ferme în combaterea acestui fenomen.

Citeşte şi: Sebastian Burduja, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei. S-au încheiat negocierile în coaliție privind împărțirea candidaților la alegerile locale

Proiectul de lege depus de deputatul Andrei Lupu va trebui să treacă de mai multe etape legislative înainte de a fi adoptat. Aprobarea acestuia de către Parlament va fi crucială pentru implementarea schimbărilor propuse în domeniul pensiilor militare de stat.

Până în prezent, Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, precum și Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor au deja dispoziții similare, eliminând dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistrații condamnați pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu.

Adoptarea acestei propuneri legislative ar reprezenta un pas important în lupta împotriva corupției în rândul cadrelor militare și a funcționarilor publici cu statut special.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, propunere istorică pentru coaliţie: „Lista la europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de PSD şi PNL”