Proiect de lege pentru protejarea copiilor de mediul online nociv. Senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc propune limitarea accesului copiilor de până în 16 ani pe reţelele sociale

Senatoarea Nicoleta Pauliuc a prezentat un proiect de lege care crește protecția copiilor în mediul online, și care va a oferi mai multă putere părinților prin introducerea obligativității acordului parental explicit. Până la vârsta de 16 ani, minorii din România nu vor mai avea acces pe rețele sociale în lipsa acordului părinților. Platformele urmează să-și adapteze serviciile la noile reglementări.

07 sept. 2023, 17:22
Proiect de lege pentru protejarea copiilor de mediul online nociv. Senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc propune limitarea accesului copiilor de până în 16 ani pe reţelele sociale

Nicoleta Pauliuc a lansat în dezbatere acest proiect la Școala de Vară a Organizației Femeilor Liberale care își va asuma inițiativa și va demara o largă dezbatere pe seama acesteia.

Președinta OFL a prezentat trei probleme majore ale societății moderne care își vor găsi rezolvarea în urma acestei legi.

Efectele psihologice și neurologice nocive pe care supraexpunerea la ecrane și dependența de online le generează în rândul copiilor, mai ales a celor cu vârste fragede.

Adicția față de mediul online reprezintă boala noului secol.

De asemenea, unele platforme sociale s-au transformat nu numai în locuri în care există un conținut video nepotrivit, ci unde se desfășoară activități infracționale grave cărora copiii le cad pradă. Sunt foarte mulţi care îşi procură drogurile prin intermediul unor tipuri de social media, la fel cum acolo se întâmplă adesea să acţioneze grupuri de trafic de carne vie.

Citeşte şi: Declaraţia Comună a şefilor de stat prezenţi la cel de-al VIII-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări: „Recunoaştem angajamentul şi eforturile substanţiale ale Ucrainei şi Republicii Moldova de a îndeplini condişiile necesare în procesul de aderare la UE”

La fel cum cea mai mare parte a bullying-ului se desfăşoară online.

Avem cazuri de şantaj şi de pedofilie sau pornografie infantilă. Mai mult, din dorința de validare socială, mulți tineri fac lucruri periculoase și ilegale pentru a fi apreciați. Așa cum criminalul de la 2 Mai se laudă în online cu drogurile, există și șoferi teribiliști care merg prin oraș cu sute de kilometri la oră.

„În SUA, există în Senat o inițiativă bipartizană pe aceleași coordonate. Sunt state în SUA în care anumite platforme sociale sunt de-a dreptul închise în perioada din zi în care sunt deschise școlile”, precizează Nicoleta Pauliuc.

„Proiectul va fi asumat de Organizaţia Femeilor Liberale. Sunt convinsă că va exista un consens politic, pentru că ne interesează viitorul copiilor noştri pe care îi dorim sănătoşi şi echilibraţi intelectual, fizic şi emoţional atunci când ajung la vârsta maturităţii”, adaugă senatoarea.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, față în față cu liderii lumii la București în plin scandal cu drone: „Una dintre lecțiile războiului e că interdependența economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră”