Proiect de lege privind interzicerea manifestărilor de tip extremist, depus la Parlament

Deputatul PSD Bogdan Diaconu propune într-o iniţiativă legislativă ca persoanele de cetăţenie străină care promovează public mesaje ce aduc atingere prevederilor constituţionale potrivit cărora România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil să fie considerate indezirabile.

RomaniaTV.net
14 aug. 2013, 14:22
Proiect de lege privind interzicerea manifestărilor de tip extremist, depus la Parlament

Propunerea legislativă pentru interzicerea manifestărilor şi organizaţiilor de tip extremist, pe care deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus-o miercuri la Parlament, prevede ca un cetăţean străin să fie declarat indezirabil pe termen nelimitat pe teritoriul României dacă nu are statut diplomatic şi promovează public în statul lor de origine, pe teritoriul României sau oriunde altundeva mesaje care aduc atingere directă sau indirectă articolului 1 din Constituţie, informează Mediafax.

Iniţiatorul propune ca persoanele străine care au statut dipolmatic şi se fac vinovate de astfel de fapte să fie declarate persona non grata.

În propunerea legislativă se prevede că în cazul cetăţenilor străini fără statut diplomatic măsura ar urma să fie dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, la sesizarea Parchetului de pe lângă această curte, care se va pronunţa, prin hotărâre definitivă şi care nu admite recurs, în termen de 5 zile.

În cazul cetăţenilor străini cu statut diplomatic măsura se dispune de către Ministerul Afacerilor Externe în urma autosesizării, se mai arată în propunerea legislativă.

Social-democratul Bogdan Diaconu mai propune, prin proiect, ca orice manifestări (întruniri, tabere, conferinţe, mitinguri) care prin obiectul, desfăşurarea sau mesajele lor aduc atingere directă sau indirectă articolului 1 alininiatul 1 din Constituţia României să fie interzise pe teritoriul statului român.

Un alt articol cuprins în proiect prevede ca partidele politice, fundaţiile, ONG-urile sau orice fel de organizaţii juridice sau non-juridice înregistrate în afara României care promovează mesaje sau desfăşoară acţiuni care aduc atingere acestui articol constituţional să fie interzise pe teritoriul statului român.

Propunerea legislativă vine în contextul tensiunilor create pe axa Bucureşti – Budapesta de o serie de declaraţii extremiste făcute de liderul partidului Jobbik, Vona Gabor, care spune că Ungaria trebuie să sprijine autonomia Ţinutului Secuiesc din România, chiar şi cu preţul unui conflict cu România.