Cărţi electronice de identitate încă de la naştere. Proiect de ordonanţă

Conform proiectului de ordonanţă privind modificările aduse actelor de identitate ale cetăţenilor români, cartea de identitate electronică ar putea fi obţinută chiar de la naştere.

RomaniaTV.net
15 ian. 2020, 11:08
Cărţi electronice de identitate încă de la naştere. Proiect de ordonanţă

Cartea electronică de identitate ar urma să fie eliberată la împlinirea vârstei de 12 ani, dar la cererea unui părinte, reprezentant legal sau reprezentant al serviciilor sociale, se poate elibera şi oricând după naştere. 

„Opțional, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 12 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.”

În expunerea de motive se arată că această prevedere vine pentru a uşura libera circulaţie pe teritoriul UE, deaorece momentan singura modalitate de identificare a minorilor sub 14 ani pe teritoriul României este cu certificatul de naştere, care fiind din hârtie se deteriorează foarte uşor.

„Posibilitatea oferită părinților, de a solicita eliberarea unui act de identitate pentru minorul având vârsta sub 12 ani, nu contravine drepturilor fundamentale conferite de Constituția României, republicată, și se circumscrie prevederilor Codului civil referitoare la exercitarea autorității părintești.

În plus, trebuie precizat faptul că, în prezent, singurul document de identificare al minorului sub 14 ani este certificatul de naștere, însoțit de actul de identitate al unuia dintre părinți, realizat pe suport de hârtie, predispus ușor uzurii sau deteriorării.

În context, considerăm că, în relația cu autoritățile, cetățeanului îi este mai facil să prezinte un act de identitate al copilului, decât certificatul de naștere”, se arată în nota de fundamentare.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte miercuri cu miniştrii Transporturilor, Economiei şi Muncii