Proiect legislativ pentru urgentarea CONSOLIDĂRII clădirilor cu RISC SEISMIC. Ce prevede

Primarul interimar al Capitalei Razvan Sava a participat joi la dezbaterea privind Situaţia Programului de Consolidări şi îmbunătăţirea legislaţiei care să ducă la funcţionarea optimă a acestuia. În cadrul dezbaterii a fost prezentat un proiect legislativ pentru urgentarea măsurilor de consolidare a clădirilor cu risc reismic.
Ionela Marcu
03 mart. 2016, 15:51
Proiect legislativ pentru urgentarea CONSOLIDĂRII clădirilor cu RISC SEISMIC. Ce prevede

La sedinta a fost prezent si deputatul Ovidiu Raetchi care a initiat un proiect de lege ce urmeaza a fi completat si supus dezbaterii publice.

Asa cum stiti, la capitolul cosolidari stam foarte prost desi in ultimii ani s-au tot alocat bani. In acest moment sunt 390 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, dintre care 181 de cladiri prezinta pericol public. In evidentele noastre figureaza 73 cladiri consolidate, 18 prin programul derulat de Primaria Municipiului Bucuresti si Guvernul Romaniei, iar restul din sursele proprii ale proprietarilor. Am constatat astfel ca ca ne lovim de o serie de blocaje si acest proiect nu are rezultatele dorite din diverse motive. In acest context se impune o noua abordare a programului de consolidari. Pentru a debloca acest program am facut numeroase demersuri catre Ministerul Dezvoltarii, am contactat colegii din Parlament si le-am adus la cunostinta problemele cu care ne confruntam. Am vrut sa fim foarte activi pentru ca noi consideram ca aceste cladiri reprezinta un atac la siguranta cetateanului. Astfel, incercam sa venim cu noi propuneri si noi amendamente in ceea ce priveste elaborarea unei noi legi” a declarat Primarul Capitalei.

In cadrul dezbaterii, deputatul Ovidiu Raetchi a prezentat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea actualei legislatii, propunere ce urmeaza a fi discutata si amendata impreuna cu toate institutiile responsabile si, ulterior, supusa dezbaterii publice.

CITEŞTE ŞI Toate blocurile din centrul Capitalei trebuie reexpertizate tehnic în REGIM DE URGENŢĂ

Astfel, noul proiect legislativ vine cu doua propuneri esentiale pentru urgentarea masurilor de consolidare a imobileleor de locuinte cu risc reismic.

1. Dreptul de a trece peste semnatura proprietarului atunci cand el refuza sa o faca sau cand proprietarul nu poate fi gasit;
2. Cladirile incadrate in clasa I de risc seismic – pericol public sa fie consolidate cu bani de la buget.

In prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente in Bucuresti cuprinde un numar de 181 de cladiri care sunt incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, si 174 de cladiri care sunt incadrate in clasa I de risc seismic, fara pericol public . Pana in acest moment 73 cladiri au fost consolidate.

Pentru 62 cladiri din cele 181 cladiri au fost depuse documentele legale de catre asociatiile de proprietari, insa doar pentru 11 imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor, in conditiile legii, si numai la 3 dintre acestea sunt deschise santiere. Pentru alte 19 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru restul de 29 cladiri dosarele proprietarilor sunt incomplete.

Asociatiile de proprietari de la celelalte 119 imobile, desi au fost notificate, nu au depus pana in prezent niciun document.

Sumele privind executia lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit, expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cu pericol public, cuprinse in programe anuale, asigurate din alocatii bugetare, se recupereaza de la proprietarii, persoane fizice ai locuintelor, in maxim 25 de ani, rata fixa, fara dobanda, iar in situatia in care veniturile medii nete pe membru de familie se situeaza sub salariul mediu net pe economie, proprietarii sunt scutiti de plata ratelor, pe toata perioada cat realizeaza aceste venituri.

In ceea ce priveste consolidarea cladirilor aflate in administrarea Municipalitatii, pana in acest moment s-au consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primariei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta. De asemenea se afla in derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, precum si Muzeul „Nicolae Minovici”.

Primaria Municipiului Bucuresti a mai consolidat, in cadrul programului „Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti”, confinantat de BEI, un numar de 100 de scoli.

In Centrul Istoric, pe baza documentelor prevazute de lege ale proprietarilor, institutia noastra are in program contractarea executiei lucrarilor de consolidare a 3 cladiri, pentru alte 2 cladiri, proiectele de consolidare sunt in curs de elaborare; urmeaza contractarea proiectarii lucrarilor de consolidare pentru inca o cladire.

Pentru alte 10 cladiri din Centrul Istoric, care necesita consolidare si care se afla in proprietatea statului, s-au elaborat studii si expertize, urmand a se decide in Consiliu daca finantarea se va face din bugetul local sau in parteneriat public privat.

Municipalitatea a mai consolidat si Teatrul Constantin Tanase aflat pe Calea Victoriei la nr.33-35, acolo unde a fost necesar acordul proprietarilor locuintelor situate deasupra spatiului aferent teatrului.

Din punct de vedere tehnic si juridic, in aceeasi situatie se afla si alte teatre si spatii publice, insa, fara acordul tuturor proprietarilor, in conditiile legale actuale, nu se pot intreprinde actiuni de consolidare. Exemplu: Teatrul Constantin Nottara de pe Bdul Gheorghe Magheru nr. 20, unde proprietarii refuza in mod categoric consolidarea. Decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta. Institutia noastra a actionat conform legislatiei, insa toate actiunile noastre au avut ca raspuns refuzul categoric al acestor proprietari.

Primaria Municipiului Bucuresti are in prezent in executie lucrari de consolidare la Teatrul Ion Creanga si la Teatrul Evreiesc, teatre aflate in cladiri care au numai aceasta destinatie.

In ceea ce priveste aplicarea legii 282/2015( care interzice activitatile comerciale in imobile cu incadrate in clasa I de risc seismic), de la intrarea in vigoare a acesteia pana la data de 25 februarie 2016, inspectorii PMB au verificat 357 imobile din care 181 expertizate si incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public si 176 incadrate in clasa I de risc seismic.

In 255 de imobile din cele 357 verificate, in acest moment nu se mai desfasoara activitati comerciale (fie au existat spatii comerciale care erau inchise la momentul controlului, fie nu au existat spatii cu alta destinatie). Pana in acest moment au fost inchise de catre inspectorii PMB 114 spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta.

Proprietarii spatiilor comerciale care functioneaza in imobile incadrate in clasa I de risc seismic care nu s-au conformat prevederilor legii 282/2015, au fost notificati cu privire la obligativitatea incetarii activitatii, urmand ca in caz contrar sa fie sanctionati cu amenda cuprinsa intre 50 000 – 70 000 lei.

De asemenea, 18 spatii comerciale cu profil de alimentatie publica au fost sanctionate contraventional cu amenda de 1000 de lei pentru ca nu au respectat prevederile Ordonantei 99/2000 si s-a dispus ca masura complementara suspendarea activitatii.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Cuvintele pe care poți să le rostești ca să adormi mai ușor atunci când ești stresat. Îți pot elibera mintea și te ajută să te relaxezi
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cât câștigă un casier la supermarket. Venituri neașteptate
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Ministrul Muncii a dat vestea cea mare pentru 1,3 milioane de români: Au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală