Interdicția de închiriere a clădirilor cu bulină roșie nu se aplică și contractelor în desfășurare

Autoritățile vor să interzică închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie și să reintroducă interdicția de a organiza activități sau evenimente cu mulți participanți în aceste clădiri. Un proiect de lege în acest sens a fost deja lansat în dezbatere publică. Potrivit documentului, prevederile nu se vor aplica însă contractelor de închiriere aflate în desfășurare la momentul schimbării legislației, ci doar celor ce vor fi semnate după acel moment.

28 feb. 2023, 10:20
Interdicția de închiriere a clădirilor cu bulină roșie nu se aplică și contractelor în desfășurare

Un proiect de lege pentru modificarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor a fost lansat în dezbatere publică. Proiectul vizează introducerea interdicției de închiriere a locuințelor situate în clădiri încadrate în clasa de risc seismic Rs I, cunoscute și sub numele de clădiri cu bulină roșie.

Citește și: Închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie, interzisă. Românii care sunt prinşi încălcând legea riscă amenzi de 75.000 de lei

Totodată, proiectul prevede reinstituirea interdicției de organizarea a unor activități sau evenimente cu mulți participanți, respectiv cu 50 de persoane într-o încăpere (fiecăreia revenindu-i o suprafață mai mică de patru m2), în imobilele cu bulină roșie. Sunt vizate inclusiv activitățile comerciale sau de divertisment, potrivit avocatnet.ro.

Interdicțiile de închiriere a imobilelor cu bulină roșie nu se vor aplica în cazul contractelor aflate în desfășurare în momentul intrării în vigoare a proiectului. Mai exact, prima interdicție nu se va aplica, potrivit proiectului, “contractelor de închiriere, comodat sau folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I aflate în derulare, care rămân supuse legii în vigoare la data încheierii, până la expirarea termenelor contractuale”.

Citește și: Reguli noi pentru proprietarii de locuințe! Cei care au apartamentele goale vor fi obligați să le închirieze pe termen lung

Interdicția de organizare a unor evenimente sau activități cu mulți participanți se va aplica începând cu data intrării în vigoare proiectului de lege, “excepție făcând contractele pentru desfășurarea de activități permanente și/ sau temporare în clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I (…) care implică aglomerări de persoane aflate în derulare, care rămân supuse legii în vigoare la data încheierii, până la expirarea termenelor contractuale”.