Proiect legislativ pentru vânzarea locuinţelor ANL la preţul de construcţie, nu la valoarea actuală

Locuinţele dezvolate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) ar urma să fie vândute la preţul de construcţie al acestora  de la momentul recepţiei şi nu la valoarea actualizată la data vânzării, conform unui proiect legislativ iniţiat de deputatul PSD Nicuşor Halici, conform profit.ro.

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 14:30
Proiect legislativ pentru vânzarea locuinţelor ANL la preţul de construcţie, nu la valoarea actuală

În prezent, legislaţia care reglementează activitatea ANL prevede ca locuinţele pentru tineri destinate închirierii pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora şi după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către acelaşi titular.

În cazul vânzării, legea prevede un preț actualizat de construcție din care se scade amortizarea, astfel încât ANL, prin vânzarea locuințelor deja construite, să dispună de resurse conform costurilor necesare pentru dezvoltarea altor imobile, conform profit.ro.

Valorea de vânzare a locuinţei se calculează în funcţie de valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cote indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcțiune a locuinței până la data vânzării acesteia.

Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condițiile legii, în cursul anului anterior de către ANL cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuințelor puse în funcțiune în anul anterior și valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuințe.

Deputatul PSD Nicușor Halici consideră însă că în acest mod ANL ar face profit.

„Prin recalcularea anuală prin ordin al ministrului Dezvoltării nu mai putem vorbi de locuințe sociale, ci de o activitate profitabilă, de afaceri imobiliare, ceea ce elimină scopul inițial pentru care a fost adoptat actul normativ. Statul nu ar trebui să urmărească realizarea unui câștig din vânzarea acestor locuințe, ci ar trebui sa fie avută în vedere reîntregirea fondului de locuințe pentru tineri cu un număr egal de locuințe cu cel vândute”.

„Valoarea de vânzare a locuinței se calculează de către autoritățile administrației publice locale și ale sectoarelor municipiului București sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum și de către autoritățile administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății sau de către unele unități aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorități, potrivit legii, și reprezintă prețul de construcție al acestora, de la momentul recepției”, prevede noul proiect de lege.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.