Proiect OUG: Guvernul va plăti timp de trei luni jumătate din chiria magazinelor din mall-uri afectate de pandemie

Un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Economiei instituie o schemă de ajutor de stat pentru comercianții a căror activitate a fost afectată de starea de urgență și, apoi, de cea de alertă. Fiecare firmă poate primi cel mult 800.000 de euro, bani nerambursabili.

04 dec. 2020, 12:04
Proiect OUG: Guvernul va plăti timp de trei luni jumătate din chiria magazinelor din mall-uri afectate de pandemie

Ajutorul constă într-un grant acordat de Guvern comercianților, egal cu jumătatea din valoarea chiriei pe care aceștia o datorează proprietarului spațiului comercial, timp de trei luni. Economica.net citează din nota de fundamentare a proiectului prin care Guvernul va plăti timp de trei luni jumătate din chiria magazinelor din mall-uri afectate de pandemie:

Ajutor de stat nerambursabil din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020.

Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităților prevăzute în ordonanța de urgență, fără a depăși 800.000 euro/beneficiar. Granturile au ca sursă de finanțare fondurile naționale nerambursabile și va exista o obligație de cofinanțare proprie a beneficiarilor în cadrul Programului, destinate întreprinderilor a căror activitate curentă a fost întreruptă prin ordonanțe militare.

Granturile se acordă pe bază de contract de finanțare încheiat cu respectarea prevederilor legale naționale, întreprinderilor înfiinţate în baza prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, şi care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanţare, condiţiile de eligibilitate prevăzute în schema de ajutor de stat, inclusiv cele impuse de legislaţia în domeniul ajutoarelor de stat”.

Citeşte şi Veşti proaste pentru români. O nouă taxă apare din 2021. Se va întâmpla când mergeţi la magazine

Cererile de finanțare vor fi depuse prin intermediul unei aplicații informatice proiectate și dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Bugetul alocat pentru acordarea acestui sprijin este de 160.000.000 lei. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 3.000.