Proiect OUG: revin indemnizațiile de pandemie. Cuantumul rămâne 75% câștigul salarial mediu brut

Indemnizațiile de pandemie care au putut fi cerute în 2020 și până la 30 iunie 2021, ca urmare a întreruperii totale sau parțiale a activității, vor fi reintroduse, potrivit unui proiect de OUG. Aceste ajutoare de la stat vor putea fi cerute, ca și până acum, de profesioniști, avocați, artiști sau sportivi.

28 sept. 2021, 17:00
Proiect OUG: revin indemnizațiile de pandemie. Cuantumul rămâne 75% câștigul salarial mediu brut

Proiect OUG: revin indemnizațiile de pandemie. Indemnizațiile de pandemie vor putea fi cerute, ca și până acum, de profesioniști, avocați, artiști sau sportivi, scrie avocat.net. Cuantumul indemnizației de pandemie se va păstra la aceeași valoare, respectiv 75% din câștigul salarial mediu brut. Proiectul de OUG care prevede reactivarea indemnizației de pandemie trebuie adoptat de Guvern în ședința săptămânală și apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Proiect OUG: revin indemnizațiile de pandemie

Conform documentului, indemnizația va putea fi solicitată de:

  • profesioniști, așa cum sunt ei reglementați de Codul civil;
  • avocați, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediul brut;
  • persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii 8/1996;
  • persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr 1/2005 a cooperației;
  • sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri sau kinetoterapeuți, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.

Regulile fiscalizării indemnizațiilor de pandemie sunt aceleași care s-au aplicat măsurii anterioare prevăzută de OUG 30/2020, respectiv pentru această sumă primită din partea statului vor trebui plătite, în 2022, prin declarația unică, impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate. Indemnizația de pandemie este scutită de contribuția asiguratorie pentru muncă.

Cum vor putea românii să obţină ajutor de la stat pentru încălzire şi energie. Cum se va aplica Legea consumatorului vulnerabil de energie – FORMULAR

Indemnizația va fi acordată pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, însoțite de documentul care atestă întreruperea temporară a activității, total sau parțial. Această indemnizație va fi acordată până la data de 31 decembrie 2021.


loading...
Partenerii noștri