Proiect pentru şoferii profesionişti. Salariu minim de 3.000 de lei şi scutire de impozit

Publicat: Duminică, 21 Iunie 2020 13:38 // Actualizat: Duminică, 21 Iunie 2020 14:12 // Sursa: romaniatv.net

Un proiect legislativ propus de PSD prevede ca șoferii profesioniști vor fi scutiți de impozitul pe venit, asemenea IT-ișitlor și angajaților din construcții, și vor avea, ca și cei din construcții, până la 31 decembrie 2028, un salariu minim de 3.000 lei, fără a mai plăti contribuții de sănătate și nici la Pilonul II de pensii, conform profit.ro.

Autorii proiectului justifică măsura prin faptul că potrivit reprezentanților industriei transporturilor, în prezent piața duce lipsă de circa 45.000 de șoferi profesioniști și de un număr considerabil de vatmani, existând cazuri în care, din cauza acestei lipse de forță de muncă calificată, operatorii de transport, fie cei cu capital privat, fie cei cu capital public nu pot opera cu întregul parc de autovehicule, fiind nevoiti să țină în garaje între 10 și 15% dintre acestea.

Citește și: ANPIS: 27, 6 milioane de lei, valoarea alocaţiilor pentru susţinerea familiei din luna mai

”De aici decurg consecințele privind diminuarea activității economice potențial și a taxelor/impozilelor plătite la buget. Aceasta tendință se va accentua în contextul crizei Covid-19 care va antrena o criză economică ce se va manifesta dincolo de acest an”, susțin inițiatorii, care propun aplicarea de măsuri în domeniu similar celor luate în IT și construcții. 

Șoferii profesioniști ar putea primi, de la eventuala dată a intrării în vigoare a legii și până la 31 decembrie 2028, veniturile din salarii și asimiliate acestora să fie scutite de impozit pentru persoanele fizice angajate ca șoferi la firmele cu activități în domeniile transport de călători sau transport de marfă.

În acesastă categorie sunt incluse transporturile urbane, suburbane și metropolitane de călători, alte transporturi terestre de călători, transport de marfă. Pentru a beneficia de facilitate, angajatorii trebuie să realizeze activitățile menționate în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea.

Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor pentru care se aplică scutirea vor fi cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar, inclusiv, și trebuie să fie realizate în baza contractului individual de muncă.

Proiectul modifică și Codul Muncii stabilind că pentru șoferii profesioniști salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Până la data 31 decembrie 2028, șoferii profesioniști vor fi exceptați de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, fiind însă considerați asigurați în sistemul public. De asemenea, aceștia vor fi scutiți, până la data menționată, de contribuția la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), iar contribuția de asigurări sociale se va reduce cu 3,75 puncle procentuale.

SURSĂ: PROFIT.RO

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8397
RON
07 Jul
noapte 15 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H