COD RUTIER 2019. Trotineta electrică ar putea fi interzisă pe drumurile publice

COD RUTIER 2019. Circulaţia pe drumurile publice cu trotinete electrice nu este încă reglementată, chiar dacă în ultimii ani a explodat vânzarea acestor mijloace de transport

22 mai 2019, 07:25
COD RUTIER 2019. Trotineta electrică ar putea fi interzisă pe drumurile publice

COD RUTIER 2019. Polițiștii de la rutieră iau în calcul modificarea Codului Rutier pentru o categorie de vehicule, scrie g4media.ro. Direcţia de Poliție Rutieră a precizat posesorii de trotinete electrice nu ar trebui să circule pe drumurile publice. Pe de altă parte, polițiștii rutieră anunță că analizează „oportunitatea” modificării Codului Rutier pentru a reglementa circulația trotinetelor electrice.

Citeşte şi O fetiţă de doi ani a murit a doua zi după internare, la Slatina. Părinţii acuză că nu le-a spus nimeni din ce cauză s-a stins copilul

Asta pentru că, „pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu număr de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare. Astfel, se constată că vehiculele exceptate de la obligaţia înmatriculării/înregistrării sunt enumerate limitativ în cadrul legal în vigoare, trotineta electrică neregăsindu-se printre acestea”.

COD RUTIER 2019. Nu pot fi omologate

Mai mult decât atât, polițiștii rutieri spun că trotinetele electrice nu pot fi considerate mopede. Potrivit definiţei actuale a mopedului, trotinetele electrice, deşi se pot circumscrie condiţiilor tehnice prevăzute pentru aceasă categorie de vehicul, „întrucât NU sunt prevăzute cu un loc şezând, NU pot fi supuse omologării şi prin urmare, nici înregistrării ori înmatriculării anterior punerii în circulaţie. În ceea ce priveşte regulile de circulaţie pe care conducătorul unei trotinete electrice trebuie să le respecte atunci când merge pe un drum public, poliţiştii Direcţiei Rutiere au transmis G4Media.ro că „acestuia îi sunt opozabile regulile stabilite pentru vehicule în general”.