Proiect USR şi PSD: Centrele de transfuzie sanguină, deschise minim 3 ore, două sâmbete pe lună

Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină, centrele de transfuzie judeţene şi cele din muncipiul Bucureşti ar urma să fie deschise minim 3 ore în cel puţin două sâmbete în fiecare lună, potrivit unui proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari USR şi PSD, ca urmare a crizelor de sânge recurente.

30 nov. 2017, 14:38
Proiect USR şi PSD: Centrele de transfuzie sanguină, deschise minim 3 ore, două sâmbete pe lună

„I.N. T. S. şi centrele de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti stabilesc programul de lucru astfel încât acesta să includă minim 3 ore în cel puţin 2 sâmbete în fiecare lună cu respectarea cumulativă a prevederilor art 137 din Legea 53/2003”, potrivit unui proiect care modifică articolul 16 al Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană.

România se confruntă recurent cu crize majore de sânge, afirmă senatorul USR Adrian Wiener, în expunerea de motive.

„Donarea de sânge este expresia maximă a altruismului uman. România se confruntă recurent cu crize majore de sânge. Intervenţiile chirurgicale sunt amânate şi reprogramate şi în Centrele de Transfuzie se instituie Codul de Urgenţă – pesonalul îşi prelungeşte orele de program, iar donatorii frecvenţi sunt contactaţi telefonic şi invitaţi să doneze”, precizează Adrian Wiener, potrivit Mediafax.

Senatorul USR afirmă că una dintre strategiile identificate pentru creşterea adresabilităţii donatorilor este compatibilizarea între timpului liber al acestora şi programul de lucru al Centrelor de Transfuzii.

„Se consideră că principalii factori care descurajează până şi pe cei mai motivaţi dintre donatori sunt reprezentaţi de accesibilitatea Centrului de Transfuzie ca locaţie şi ca interval orar. (…) Suprapunerea intervalului orar de funcţionare a centrelor de transfuzie cu orarul şcolar sau cu programul de lucru va descuraja mulţi potenţial donatori motivaţi; în schimb, orarul de lucru extins înspre seară sau sfârşit de săptămână, asigură donarea de către mai mulţi oameni”, se arată în expunerea de motive, care face trimitere la startegia elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – „Către Donarea 100% Voluntară”.


loading...