Proiectul autostrăzii Comarnic – Braşov se reia. CNADNR anunţă iniţierea licitaţiei de atribuire

CNADNR reia proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov, după ce în iunie a anulat licitaţia la care fusese desemnată câştigătoare asociaţia Vinci-Strabag-Aktor. Compania a publicat în sistemul electronic de achiziţii publice un anunţ de licitaţie deschisă pentru proiectarea şi execuţia a două segmente din autostrada Comarnic - Braşov (53 de kilometri). 

RomaniaTV.net
16 iul. 2015, 09:36
Proiectul autostrăzii Comarnic – Braşov se reia. CNADNR anunţă iniţierea licitaţiei de atribuire

CNADNR a anunţat, joi, că a fost inițiată procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului: „Proiectare și execuție Autostrada București – Brașov, Tronson Comarnic-Brasov, Lot 1: sector Comarnic – Predeal, km 111+300 – km 115+300; Lot 2: sector Predeal – Cristian, km 162+300 – km 168+600 și Drum de Legătură”.
În vederea atribuirii acestui contract, CNADNR SA organizează o licitație împărțită pe 2 loturi:

  • Lot 1: Sector Comarnic – Predeal, km 111+300 – km 115+300, lungime 4.00 km, valoarea estimată a contractului fiind de 166.855.909 lei fără TVA;
  • Lot 2: Sector Predeal – Cristian, km 162+300 – km 168+600 și Drum de Legătură, lungime 6,3 km, valoarea estimată a contractului fiind de 149.837.204 lei fără TVA.

Durata contractului aferentă celor două loturi este de 72 luni din care 24 luni perioada de proiectare și execuție și 48 luni perioada de garanție a lucrărilor, finanțarea proiectului urmând a fi realizată din fonduri de la Bugetul de Stat și/sau alte surse legal constituite. Termenul limită de depunere al ofertelor este data de 02.09.2015, ora 11:00, iar data deschiderii ofertelor este 02.09.2015, ora 13:00.

Procedura pentru atribuirea concesiunii pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov a fost anulată în iunie, fiind cel de-al treilea eşec al autorităţilor de a demara construcţia autostrăzii spre munte.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) anunţa că renunță la atribuirea contractului de concesiune pentru Autostrada Comarnic – Brașov către asocierea Vinci-Strabag-Aktor motivând că ofertantul nu a găsit fondurile necesare, iar finanțarea de la bugetul de stat ar fi afectat poziția bugetară a României, reiese dintr-un comunicat al CNADNR.

Potrivit documentului, contractul de concesiune este încadrat conform metodologiei Eurostat ‘on Government balance sheet’ (finanțarea intră în calculul deficitului bugetar — n.r.). ‘În aceste condiții și având în vedere costul semnificativ al proiectului, în situația în care Autoritatea Contractantă (rezultată din asocierea CNADNR cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în 2012) ar încheia contractul de concesiune cu ofertantul declarat câștigător, aceasta ar putea duce la nerespectarea angajamentelor pe care România le-a încheiat cu CE, FMI, Banca Mondială în privința țintei de deficit bugetar și a datoriei publice’, se mai precizează în comunicat CNADNR.

În aceste condiții, ofertantul declarat câștigător nu a reușit să obțină implicarea instituțiilor financiare internaționale (BEI, BERD, IFC etc.) în finanțarea proiectului de concesiune. Pe de altă parte, în ipoteza unei finanțări acordate exclusiv de finanțatori privați, costurile de finanțare pentru realizarea proiectului ar crește, precizează CNADNR.

În plus, în document se menționează faptul că Ministerul Finanțelor Publice a refuzat să emită o scrisoare de susținere a proiectului și al suportării costurilor aferente contractului de concesiune din bugetul de stat în condițiile unei clasificări ‘on Government balance sheet’ a proiectului, date fiind riscurile cu privire la depășirea țintei de deficit bugetar stabilită și calificarea scrisorii de susținere ca o garanție de stat.

O altă cauză pentru care s-a renunțat la concesiune constă în faptul că, după desemnarea ofertantului câștigător, acesta, alături de potențialii finanțatori privați, au solicitat unele modificări ale unor clauze ale contractului de concesiune. ‘Acceptarea acestor solicitări ar fi însemnat chiar modificarea procedurii de atribuire și a condițiilor care au stat la baza depunerii ofertelor’, subliniază CNADNR.

Compania de Drumuri susține, însă, că autostrada București — Brașov (din care face parte și tronsonul Comarnic — Brașov), rămâne o prioritate în Master Planul General de Transport (MPGT), proiectul autostrăzii fiind continuat și dezvoltându-se în paralel cu realizarea autostrăzii Sibiu — Pitești.