Parlamentarii din comisiile pentru buget-finanţe avizează bugetele instituţiilor de stat

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci au dat marţi raport favorabil proiectului de buget al Consiliului Concurenţei pentru anul 2019.

RomaniaTV.net
12 feb. 2019, 09:02
Parlamentarii din comisiile pentru buget-finanţe avizează bugetele instituţiilor de stat

Proiectul instituţiei a fost avizat în forma propusă de Guvern cu 17 voturi pentru şi 12 împotrivă.

„Detaliez două elemente importante pentru activitatea Consiliului Concurenţei şi care se revăd şi în fila de buget şi care dau o creştere a bugetului alocat pentru anul 2019 faţă de bugetul executat în anul 2018. În acest sens, observăm o creştere de 20 de milioane de lei alocată la capitolul fonduri externe rambursabile, ca urmare a gestionării unui proiect din fonduri europene rambursabile de către Consiliul Concurenţei. Proiectul se intitulează ‘Optimizarea interacţiunii cu mediul de afaceri şi implementarea unor mecanisme avansate de analiză şi schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare şi analiză de tip big-data în cadrul Consiliului Concurenţei’. Este un efort al Consiliului Concurenţei în vederea modernizării”, a precizat Eugen Susu, secretar general adjunct în cadrul autorităţii de concurenţă, în faţa membrilor comisiilor, conform Agerpres.

Potrivit proiectului, bugetul Consiliului Concurenţei este asigurat din bugetul de stat în proporţie de 94,84% şi din surse proprii în proporţie de 5,16%.

Consiliul Concurenţei ar urma să primească de la bugetul de stat 75,830 milioane de lei credite bugetare, în creştere cu 42% faţă de execuţia preliminată a anului precedent. Totodată, sunt prevăzute şi credite de angajament de 99,880 milioane de lei, în creştere cu 73,1%.

Proiectul de buget pentru 2019 este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei.

Deficitul bugetar este estimat la 2,55% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,57% din PIB.

Conform proiectului bugetului de stat adoptat de Guvern, în 2019 sunt prevăzute venituri de 164,54 miliarde lei şi cheltuieli în sumă de 258,73 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 200,7 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 36,15 miliarde de lei.

Comisiile de buget-finanţe au aprobat bugetul CNA, fără modificări

Comisiile de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetele Consiliului Naţional al Audiovizualului şi pe cel al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, în forma propusă de Guvern.

În 2019, CNA are un buget de 13.667.000 lei, în creştere cu 25,51% faţă de anul trecut.

Preşedintele interimar al CNA, Monica Gubernat, a afirmat că bugetul alocat este „exact ce îi trebuie instituţiei”, subliniind că este mulţumită de sumele prevăzute.

Bugetul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 este de 3.335.000 lei, în creştere cu 16,49% faţă de anul trecut.

Bugetele SGG şi ANRP – raport pozitiv în comisiile de buget-finanţe

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au dat marţi raport favorabil bugetului Secretariatului General al Guvernului pe 2019.

La audierile din cadrul comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a precizat că bugetul alocat SGG este satisfăcător.

„Secretariatul General al Guvernului are bugete pentru activitatea proprie, direcţiile operative şi Cabinetul primului-ministru, care sunt instituţii fără personalitate juridică. Avem în bugetul consolidat al SGG bugetele unor instituţii şi autorităţi care sunt ordonatori secundari şi, respectiv, terţiari de credite şi avem alte 7 instituţii şi autorităţi care au venituri proprii, dar beneficiază de subvenţii din partea SGG. Având în vedere stadiul actual de dezvoltare a ţării, de asemenea priorităţile programului de guvernare şi solicitările instituţiilor şi autorităţilor aflate în coordonarea, în aparatul de lucru sau în subordinea Secretariatului General, noi considerăm că bugetul alocat, astfel cum e prevăzut în proiect pentru SGG şi instituţiile şi autorităţile componente, este satisfăcător, este bun pentru a rezolva ceea ce şi-au propus şefii acestor structuri în acord cu priorităţi ale programului de guvernare”, a declarat Toni Greblă.

Întrebat, în cadrul dezbaterilor generale, despre alocarea unei sume de 211 milioane de lei la capitolul ‘Autorităţi publice – Alte transferuri’, faţă de 14 milioane de lei anul precedent, secretarul general al Guvernului a precizat: „Alte transferuri – este vorba despre Departamentul pentru Strategii al Guvernului, care are în derulare o seamă de proiecte. De altfel, bugetul este comparabil în termeni reali cu anul trecut”.

„Sunt peste 250 de reuniuni numai în ţară, plus alte câteva zeci la Bruxelles şi, respectiv, Strasbourg, care se desfăşoară pe această componentă de 6 luni a preşedinţiei rotative a României la Consiliul UE, care necesită fonduri foarte însemnate. După cum ştiţi, preşedinţiile pe 6 luni ale tuturor ţărilor din ultimii 5-6 ani au costat dublu sau triplu faţă de cât a prevăzut România în buget pentru aceste activităţi. Drept urmare, toate acţiunile sunt finanţate de către Guvernul României din acest fond, inclusiv Summitul de la Sibiu, a cărui organizare a început să intre în linie dreaptă încă de acum o lună cu tot ceea ce implică el”, a spus Greblă.

Proiectul de buget pentru 2019 a primit raport pozitiv cu amendamente respinse, majoritatea vizând alocări suplimentare la culte pentru reabilitarea unor biserici.

În proiectul de buget este prevăzută la SGG suma de 2.230.939.000 de lei, în creştere cu 65,01% faţă de execuţia preliminată în 2018.

De asemenea, comisiile reunite de buget au adoptat raport pozitiv şi la bugetul pentru 2019 al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Bugetul ANRP pentru 2019 este de 21.591.000 lei, în scădere cu 4,60% faţă de anul trecut.