Proiectul de lege a siguranţei naţionale încinge spiritele în Camera Deputaţilor VIDEO

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerei, în contextul dezbaterii legii lui Cezar Preda privind securitatea naţională, că nu doreşte ca serviciile secrete să ajungă să facă "ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate".
Romania TV
02 nov. 2011, 13:02
Proiectul de lege a siguranţei naţionale încinge spiritele în Camera Deputaţilor VIDEO

Proiectul de lege a siguranţei naţionale, iniţiat de democrat liberalul Cezar Preda, a fost subiect de dispută în Camera Deputaţilor. PDL a cerut ca legea să fie dezbătută doar în prezenta iniţiatorului, în timp opoziţia e de părere că o temă atât de importantă ar trebui discutată în plen, alături de toţi parlamentarii.

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerei, în contextul dezbaterii legii lui Cezar Preda privind securitatea naţională, că nu doreşte ca serviciile secrete să ajungă să facă „ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate”.

„România a devenit o ţară democratică, o ţară modernă! Nu acceptăm niciun pas îndărăt, nu vreau să mai văd în România serviciile secrete să facă ceea ce făcea, înainte, fosta Securitate. Să fie clar! Nu ne jucăm cu astfel de lucruri şi ar trebui şi voi să fiţi conştienţi că lucrurile acestea se pot întoarce într-o bună zi împotriva voastră, a fiecăruia”, le-a spus Tăriceanu deputaţilor prezenţi în plen, citat de MEDIAFAX.

Liderul liberal a făcute aceste precizări după ce a cerut dezbaterea în Camera Deputaţilor a proiectului de lege iniţiat de către Cezar Preda (PDL) privind securitatea naţională, pentru ca documentul să nu fie adoptat tacit.

Tăriceanu a arătat că PNL îşi exprimă disponibilitatea de a participa joi la dezbateri.

Deputaţii au decis, miercuri, cu 193 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 6 abţineri, ca joi, la ora 09.00, Camera Deputaţilor să înceapă dezbaterea în plen a proiectului de lege iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională.

Lucrările Camerei Deputaţilor au fost suspendate, miercuri, după ce reprezentanţii opoziţiei s-au certat cu preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), nemulţumiţi că acesta nu a permis dezbaterea proiectului de lege iniţiat de Cezar Perda pe tema securităţii naţionale.

Liberalul Ludovic Orban l-a acuzat pe Oltean că a încălcat Regulamentul Camerei. Deputatul PNL a ameninţat că nu pleacă de la tribună până când preşedintele de şedinţă nu începe dezbaterea proiectului lui Preda.

„Să acceptăm un asemenea comportament înseamnă să fim complici la încălcarea democraţiei, să-i lăsăm pe domnii Cezar Preda, Traian Băsescu să legifereze şi să acceptăm ca seuriştii să ne ancheteze direct”, a adăugat Orban.

Refuzul lui Orban de a pleca de la tribună l-a făcut pe Oltean să suspende lucrările Camerei Deputaţilor.

Ulterior, deputaţii au reluat lucrările în plen, cu o nouă dispută între Oltean şi reprezentanţii opoziţiei.

Proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda a fost criticat de opoziţie, care doreşte eliminarea unor prevederi care, în opinia reprezentanţilor PSD şi PNL, ar limita drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Singurii care nu au dorit dezbaterea proiectului au fost deputaţii PDL, poziţie exprimată de Mircea Toader.

În absenţa unei dezbateri a proiectului până la 3 noimebrie, acesta va fi adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi va fi trimis Senatului.

Comisiile juridică şi de apărare ale Camerei Deputaţilor nu au reuşit, marţi, pentru a patra oară, din lipsa cvorumului, să discute proiectul iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională, iar proiectul ar putea fi adoptat tacit în 3 noiembrie, dacă nu va fi dezbătut de plen fără raport.

Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă care prevede că „ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale”, cu unele condiţii, proiectul provocând reacţia opoziţiei, care susţine necesitatea respingerii actului normativ.

Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

Şi foştii miniştrii ai Justiţiei Valeriu Stoica şi Monica Macovei (PDL) au afirmat că nu susţin iniţiativa legislativă a lui Cezar Preda.

SRI apreciază iniţiativa deputatului Cezar Preda de modificare şi completare a unor legi privind securitatea naţională, a declarat şeful Biroului de presă al Serviciului, Sorin Sava, menţionând că noţiunea de organ de cercetare penală specială, folosită în proiect, nu este una nouă.

Directorul SRI, George Maior, a declarat că problema cercetărilor speciale s-a interpretat greşit la nivelul dezbaterii, el precizând că acestea vizează lucrătorii din cadrul SRI, care sunt cetăţeni români militari, iar această competenţă o are orice serviciu de informaţii din UE.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”