Proiectul de lege privind graţierea, pe ordinea de zi a Comisiei juridice din Senat

Comisia juridică a Senatului dezbate, marţi, în vederea întocmirii unui raport, proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.  Senatul este prima Camera sesizată în cazul acestui proiect de lege organică, iar iniţiator este Guvernul. Termenul de adoptare tacită este dată de 25 aprilie.

RomaniaTV.net
11 apr. 2017, 08:13
Proiectul de lege privind graţierea, pe ordinea de zi a Comisiei juridice din Senat

Comisia juridică din Senat a amânat, pe 21 martie, în unanimitate, la cererea ministrului Justiţiei, pentru dată de 11 aprilie, dezbaterea proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat, la acea dată, senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind graţierea, arătând că se pregătesc şi alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar.

El a precizat că noul pachet legislativ va fi finalizat în cel mult trei săptămâni.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere pe 31 ianuarie. El a primit avize favorabile de la Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

La acest proiect de lege, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a depus o serie de amendamente care prevăd, printre altele, că se gratiaza în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani. De asemenea, se gratiaza parţial trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani; parţial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege organică, iar iniţiator este Guvernul. Termenul de adoptare tacită este dată de 25 aprilie.