Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce „AJUSTĂRI” au fost aduse la Comisia de Statut

Proiectul de lege care vizează pensiile speciale ale parlamentarilor  a fost aprobat, marți, în Comisia permanentă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, întrunită pentru a discuta cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis.
Iulian Tudor
08 sept. 2015, 09:00
Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce

Comisia de Statut a Parlamentului a finalizat raportul la cererea de reexaminare a proiectului de lege privind indemnizațiile speciale ale parlamentarilor și a adoptat o serie de modificări printre care și aceea că deputații și senatorii care sunt în mandat nu au voie să încaseze pensie specială.

Comisia a mai stabilit că parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, dar cuantumul a rămas acelaşi.

Potrivit președintelui comisiei, Bogdan Niculescu Duvăz, legea privind indemnizațiile parlamentarilor a fost returnată de președintele Klaus Iohannis Parlamentului pentru reexaminare.

Duvăz a explicat că membrii comisiei au adoptat o serie de „mici ajustări” la solicitarea șefului statului, printre care aceea că deputații și senatorii pot încasa indemnizația specială dacă nu sunt în activitatea de parlamentar.

Membrii comisiei nu au acceptat însă propunerea președintelui Klaus Iohannis ca aleșii care au fost declarați incompatibili de ANI să nu primească aceste pensii.

„Au fost o serie de precizări mai degrabă decât chestiuni de fond. S-a stabilit că deputații și senatorii pot încasa această indemnizație la momentul în care se alcătuiește decizia de pensionare din sistemul pensiilor de stat. Această indemnizație, conform opiniei Președinției, nu ar trebui să se rezume la trei mandate, adică așa cum am dat baza de calcul 0,55% din indemnizația din activitate a senatorului și deputatului pe lună, deci la sugestia Președinției ar fi trebuit să urmeze numărul de luni indiferent cât de multe ar fi fost acestea. Noi am spus că nu putem să extindem mai mult sau, mai bine zis, să plafonăm la 75%, asta înseamnă o limită de trei mandate, deci a rămas prevederea din lege așa cum a fost ea înaintată”, a spus președintele Comisiei privind Statutul deputaților și senatorilor, Bogdan Niculescu Duvăz, citat de Agerpres. 

El a adăugat că o altă prevedere introdusă în lege a fost aceea că nu poate fi încasată pensia de parlamentar în paralel cu indemnizația de activitate, deci senatorii și deputații nu pot lua aceste indemnizații speciale în timpul mandatului.

„O altă prevedere care a fost menționată și în vechea variantă este cine nu are dreptul să ia această indemnizație — deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea în calitate de deputat sau senator a unei infracțiuni de corupție. La solicitarea președintelui am spus că indiferent când s-a petrecut fapta și indiferent când a fost condamnată persoana, dacă se referă la fapte de corupție în calitate de parlamentar, ea nu poate încasa această indemnizație. În cazul incompatibilității, nu este o astfel de mențiune, incompatibilitatea fiind o situație de natură administrativă și nu poți să limitezi niște drepturi în baza acesteia”, a menționat Duvăz.

Potrivit acestuia, raportul pe cererea de reexaminare pentru acest proiect de lege a fost votat în unanimitate în Comisia pentru Statut.

Raportul comisiei urmează să fie supus aprobării plenului comun al Parlamentului.

Citeşte şi: PRIMARII ar putea să se pensioneze mai devreme: „Muncesc în condiţii de STRES” – proiect de lege

La 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei „indemnizaţii pentru limita de vârstă” a actualilor şi foştilor parlamentari.

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale”, se spune în cererea de reexaminare.

De asemenea, preşedintele preciza că „necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate”.

Proiectul de lege care modifică Statutul parlamentarului, prevede că deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

 

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Când se dau voucherele pentru curent electric. Ministrul a dat vestea
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici