Proiectul de management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş, semnat de ministrul Mediului

Ministrul László Borbély a semnat luni, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, contractele de finanţare pentru proiectul de Management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş şi pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea.

RomaniaTV.net
24 oct. 2011, 15:25
Proiectul de management integrat al deşeurilor în judeţul Timiş, semnat de ministrul Mediului

Cu acest prilej, László Borbély a precizat că se lucrează la întocmirea unei „liste negre” a judeţelor codaşe la absorbţia fondurilor europene.

“Dacă cei responsabili nu se mobilizează, vor pierde aceşti bani. Trebuie să înţeleagă că nu există cale de-ntors. Ori folosesc aceşti bani, ori le retragem prefinanţarea sau facem corecţii la sumele în discuţie. Peste aproximativ două săptămâni vom avea această listă a codaşilor finalizată. Dovada că se poate şi altfel este exemplul judeţului Timiş cu care semnăm astăzi contractul de finanţare pentru managementul deşeurilor. Cei de la Timiş nu au aşteptat semnarea contractului de finanţare ca să se apuce de treabă. Încă de anul trecut, au executat lucrări din fonduri proprii, astfel că vor putea cere deja rambursarea unor cheltuieli care se ridică la 17 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea totală a proiectului. Iată ce înseamnă să ai un management eficient al proiectului ”, a declarat László Borbély.

Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat că va cere secretarilor de stat şi directorilor din minister să meargă pe teren în judeţele cu probleme, săptămânal, pentru a verifica situaţia derulării contractelor la faţa locului: “Cu toate că nu mai este responsabilitatea noastră, ca minister, ceea ce se întâmplă după semnarea contractelor de finanţare, nu putem sta şi să privim pasiv cum aceşti bani se întorc la Uniunea Europeană. Voi cere secretarilor de stat şi directorilor AM POS Mediu să meargă săptămânal în teritoriu pentru a analiza situaţia din teren. Este inadmisibil ca eu, ca ministru, să ştiu mai multe despre un proiect judeţean, decât preşedintele unui consiliu judeţean.”

De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a accentuat importanţa, la nivelul guvernului, a monitorizării fondurilor europene: “Am decis în Guvern să facem o analiză a stadiului de absorbţie a banilor pentru cele mai mari proiecte. Din 60 de proiecte majore de infrastructură, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro care sunt monitorizate în prima fază, 54 sunt ale Mediului şi 6 de la Transporturi. Proiectele aflate în sarcina Ministerului Mediului şi Pădurilor sunt importante nu doar prin sumele contractate, cât prin faptul că în spatele fiecărui proiect se află 15-20 de contracte şi 15- 20 de alte proiecte, ceea ce crează dificultăţi care se cer rezolvate punctual.”

Prin Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş se urmăreşte protejarea sănătăţii populaţiei şi a mediului prin îmbunătăţirea colectării şi depozitării deşeurilor şi prin implementarea de măsuri de închidere şi reabilitare a depozitelor neconforme. Valoarea totală a proiectului este de 40.996.537 Euro, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 28.209.385 Euro.

Astfel, va fi implementată colectarea selectivă la nivelul întregului judeţ, în zonele rurale vor fi furnizate unităţi de compostare individuală, la Timişoara se va construi o staţie de transfer şi trei centre de colectare la Jimbolia, Deta şi Făget. În localitatea Ghizela a fost deja construit un nou depozit de deşeuri, şi urmează a fi realizate o staţie de sortare, una de compostare şi alta de tratare. Totodată, în şase localităţi, vor fi închise şi reabilitate şase 6 depozite de deşeuri neconforme. De rezultatele proiectului va beneficia întreaga populaţie a judeţului, respectiv aproape 650 de mii de locuitori. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Vâlcea vizează realizarea de investiţii care vor avea ca rezultat îmbunătăţirea calităţii apei potabile, prin creşterea accesului populaţiei la serviciile de apă şi canalizare şi creşterea cotei de racordare la staţiile de tratare a apei uzate.

Proiectul presupune investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă potabilă, precum şi în sistemul de colectare a apelor uzate şi va fi implementat de către Operatorul Regional S.C. APAVIL S.A. Vâlcea pentru aglomerările: Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Călimăneşti, Olăneşti, Băbeni, Bălceşti.

Valoarea totală a proiectului este de 98.874.509 Euro fără TVA, din care 76.935.536 Euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune. Investiţiile vor fi realizate prin 13 contracte, din care 2 de servicii (de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor) şi 11 de lucrări.