Ministrul Mediului: Proiectul de ordonanţă pe taxa diferenţiată de gunoi ar putea fi adoptat în Guvern, săptămâna viitoare

Proiectul de ordonanţă referitor la taxarea diferenţiată pe tona de gunoi depozitată la groapa de gunoi va fi adoptat cel târziu săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern, iar penalitatea ar trebui fie suportată de salubrişti, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, ministrul Mediului şi vice-prim ministru, la conferinţa PRIA Environment.
Filip Stan
12 feb. 2017, 15:03
Ministrul Mediului: Proiectul de ordonanţă pe taxa diferenţiată de gunoi ar putea fi adoptat în Guvern, săptămâna viitoare

‘Am văzut zilele acestea cât de important este să ne consultăm înainte de a lua unele decizii. Mâine, în şedinţa de Guvern, aş fi intenţionat să adoptăm ordonanţa de urgenţă referitoare la taxa pe deşeul depozitat la groapa de gunoi, dar ar fi bine să mai amânăm o săptămână, ca toate părerile să fie ascultate pe tema celor cuprinse în ordonanţă. De ce ordonanţă de urgenţă? Pentru că este o taxă pe care am preluat-o şi despre care se vorbeşte de ani de zile şi care a intrat în vigoare înainte să preiau mandatul la Ministerul Mediului. Aceasta a bulversat activitatea autorităţilor publice locale şi a celor care sunt în acest domeniu, a salubriştilor. Există un risc foarte mare ca acest cost suplimentar, de 80 de lei pe tona de gunoi depozitat, să ajungă să fie suportat de cetăţeni (…). Apelul pe care îl fac este să stingem incendiul care se numeşte taxa de depozitare şi care funcţionează de la 1 ianuarie 2017 (…) Sunt deficienţe majore pe care le-am constatat. Proiectul de ordonanţă este de trei săptămâni pe site-ul Ministerului Mediului. Am primit puncte de vedere, dar nu suficiente şi nu de la toată lumea’, a menţionat Constantin, potrivit Agerpres.

Oficialul a susţinut, de asemenea, că operatorii de salubritate ar trebui să suporte penalitatea de 80 de lei pe tona de deşeu depozitată la groapa de gunoi, aplicată diferenţiat.

‘Cine să suporte această taxă penalizatoare? Sigur că toţi ne uităm la autoritate, la cetăţean, la salubrist, la depozitar… Semnalul de alarmă este că am ajuns într-o situaţie critică. Săptămâna trecută am fost la Bruxelles (…). Vă mărturisesc că, înainte să preiau mandatul la Ministerul Mediului, nu mă aşteptam să găsesc atât de multe probleme în acest sector. Toate termenele pe care le aveam, toate angajamentele pe care nu ni le-a impus Comisia Europeană, ci noi, cum e normal, sunt depăşite. Ca atare, credibilitatea noastră nu mai poate fi aceea a unui stat membru care să vină să promită că face lucruri şi să ne angajăm. Promisiunile trebuie însoţite deja de fapte. În momentul de faţă, suntem pe ultimul loc în rândul celor 28 de state membre. Dacă mă întrebaţi pe mine, salubristul trebuie să suporte taxa penalizatoare. Aceştia au contracte încheiate cu autorităţile publice şi pe care nu le-au înnoit de ani de zile. Sigur că este o obligaţie a autorităţii publice locale, dar ea trebuie să fie transmisă prin contractele respective operatorului economic’, a afirmat ministrul Mediului.

În acest context, Daniel Constantin a amintit că România are ţinte clare de reciclare, pe care şi le-a asumat faţă de Comisia Europeană.

‘Unul dintre obiectivele ordonanţei este acela ca cetăţenii să aibă, pe de o parte, la dispoziţie mijloacele necesare ca deşeurile să fie aruncate şi după aceea colectate în mod selectiv, să nu suporte dânşii aceste taxe pentru că, în momentul de faţă, nu au la dispoziţie toate mijloacele necesare. Această procedură aş dori să fie cât mai repede pusă la punct, să fie aplicată. Al doilea obiectiv este acela de a ne îndeplini obiectivul de mediu pe care îl avem până în anul 2020, şi anume să ajungem la o ţintă de reciclare de 50%. De aceea, am făcut o propunere care se referă la menţinerea acestui nivel de 80 de lei ca taxă penalizatoare nu la toată cantitatea de deşeuri, ci la diferenţa care nu se reciclează, stabilind o ţintă pentru fiecare an, astfel încât, până în 2020, să ajungem la o ţintă de 50%. Ţinta pentru 2017 pleacă de la 20%. Unii spun că e mult, alţi spun că e puţin. Pentru anul 2018 ţinta este de 30%, în 2019 de 40%, iar în 2020 de 50%’, a spus Constantin.

Autorităţi, reprezentanţi ai mediului de business, ai autorităţilor şi ai comunităţii ştiinţifice, precum şi lideri comunitari, participă miercuri la conferinţa de specialitate PRIA Environment.

În cadrul conferinţei sunt abordate subiecte importante, precum: tratarea, epurarea şi managementul resurselor de apă, reciclarea electronicelor şi electrocasnicelor, prevenirea şi controlul poluării mediului, deşeurile din ambalaje, metale şi deşeuri periculoase.

Echipa PRIAevents aduce în conferinţele pe care le organizează informaţii de ultimă oră şi trenduri în business prin intermediul conferinţelor organizate.

Citeşte şi Se măreşte taxa de gunoi, în Capitală. Cât vor plăti bucureştenii

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Patru zodii cărora le pune Dumnezeu mâna în cap în iunie. Totul le merge ca pe roate
Capital.ro
Pensii majorate cu 950 de lei în România. Anunț oficial. Ce pensionari iau banii din luna iunie
Playtech.ro
Renunțarea la moștenire este sau nu definitivă? Legea de care mulţi nu au habar
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Moarte cumplită pentru o fetiță lăsată 6 ore în mașina încinsă. Părinții drogați făceau sex la câțiva pași de ea
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alți bani, alte drumuri de făcut pentru toți șoferii. Proiectul de lege nu oferă excepții
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP în România. Decizia luată de șeful RAR astăzi, 17 mai: Zero toleranță
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Ajutor de la stat pentru pensionari: 530 lei în plus la pensie. Cine primește acești bani fără să fi cotizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ