Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni a fost pus în dezbatere publică. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a pus luni în dezbatere publică proiectul de lege care prevede înghețarea prețurilor la RCA pentru 6 luni la nivelul practicat în 28 februarie 2023.

27 mart. 2023, 22:59
Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni a fost pus în dezbatere publică. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Finanțelor
Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni a fost pus în dezbatere publică

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni a fost pus în dezbatere publică. După lungi dezbateri și câteva amânări, Ministerul Finanțelor a publicat luni pe site-ul instituției proiectul de lege privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Citește și Cum pot fi despăgubiţi în caz de accidente şoferii care au poliţe RCA de la Euroins. Recomandările Fondului de Garantare: „Poliţele rămân în vigoare, asiguraţii au trei opţiuni de despăgubire”

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni a fost pus în dezbatere publică

Potrivit proiectului de lege, „tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.”

Mai mult, proiectul de lege prevede printre altele limitarea comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA  la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Astfel, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform normelor acestei hotărâri și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

În ultima perioadă, a fost înregistrată o evoluție ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, se arată în nota de fundamentare.

„Majorarea acestora și practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale, cât și a celor sub-anuale, precum și suprapunerea acestor practici cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA au apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, ce se reflectă în costurile bunurilor de larg consum și a serviciilor care generează în final dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”, potrivit proiectului de lege.

Citește și Plafonarea tarifelor RCA se amână. Proiectul nu figurează pe ordinea de zi la Guvern, după ce a fost retras de ASF