Proiectul magistralei Gara de Nord „Henri Coandă”, discutat de Meleşcanu şi ministrul japonez pentru Afaceri Externe

Implementarea proiectului magistralei de metrou Gara de Nord - Aeroportul "Henri Coandă", care beneficiază și de finanțare japoneză, a fost discutată, miercuri, de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul de stat pentru Afaceri Externe din MAE japonez, Nobuo Kishi, informează un comunicat al MAE român.

RomaniaTV.net
19 iul. 2017, 14:33
Proiectul magistralei Gara de Nord  „Henri Coandă”, discutat de Meleşcanu şi ministrul japonez pentru Afaceri Externe

Ministrul Teodor Meleșcanu l-a primit miercuri pe Nobuo Kishi, aflat într-o vizită de lucru în România. Potrivit sursei citate, demnitarul român a subliniat „importanța deosebită acordată de țara noastră impulsionării relațiilor cu Japonia, prin consolidarea dialogului politic la nivel înalt și extinderea cooperării economice bilaterale”.

Meleșcanu a exprimat apreciere pentru prezența firmelor japoneze în România, precum și speranța atragerii de noi investiții japoneze, pe fondul unui mediu economic românesc atractiv, caracterizat de o creștere economică solidă, un sistem fiscal favorabil și o forță de muncă cu un grad ridicat de calificare. Oficialul român a punctat oportunitățile de cooperare economică din domeniul IT, industriei auto, agriculturii și turismului.

Ministrul de stat Nobuo Kishi a remarcat cu satisfacție cursul ascendent al cooperării româno-japoneze în ultimii ani, reflectat inclusiv de faptul că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România.

Cei doi oficiali au discutat despre implementarea proiectului magistralei de metrou Gara de Nord — Aeroportul „Henri Coandă”, care beneficiază și de finanțare japoneză. Oficialul român a subliniat determinarea autorităților de la București în finalizarea proiectului, dovadă fiind și adoptarea, la 13 iulie, a hotărârii de guvern privind exproprierile pe coridorul Magistralei, arată MAE.

Au fost evocate, de asemenea, consistența și potențialul colaborării bilaterale în sfera cercetării, științei și tehnologiei, ilustrate și de prezența profesorului japonez Kazuo Tanaka în calitate de director științific în cadrul Proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics) de la Măgurele.

Ambele părți au manifestat dorința dezvoltării cooperării în domeniul educației, culturii și al schimburilor interumane. În context, ministrul român a exprimat interesul special pentru permanentizarea regimului de scutire de viză pentru turiștii români care călătoresc în Japonia, regim acordat în prezent pe baze temporare.

Întrevederea a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la evoluțiile de actualitate de pe scena internațională, cu accent pe aspectele de securitate din Asia de Est și Europa de Est, precum și privind viitorul UE și Brexit, mai arată ministerul român al Afacerilor Externe.

Ministrul de stat japonez Nobuo Kishi efectuează o vizită de lucru în România, care mai include, alături de întrevederea de la MAE, primiri la președintele Klaus Iohannis și, respectiv, la prim-ministrul Mihai Tudose. Este a doua vizită în România a demnitarului nipon, prima având loc în decembrie 2013.