Proiectul privind acordarea de absorbante gratuite elevelor în școli, aviz pozitiv în comisiile parlamentare

Proiectul care prevede acordarea de absorbante gratuite elevelor în şcoli a primit aviz pozitiv la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, a anunțat deputatul USR Oana Țoiu. Propunerea a avut susţinerea tuturor partidelor. 

07 dec. 2021, 16:13
Proiectul privind acordarea de absorbante gratuite elevelor în școli, aviz pozitiv în comisiile parlamentare

Absorbante gratuite în școli pentru fetele care au nevoie de ele. Proiectul care prevede acordarea de absorbante gratuite elevelor a primit aviz pozitiv la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, a anunțat deputatul USR Oana Țoiu.

„Au nevoie de produse de igienă gratuite, în școli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope și o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul.

De un an lucrez cu parlamentari din țările care deja fac asta, din Scoția și Noua Zeelandă, și cu organizațiile din teren care asigură informare și produse gratuite. Încă din 2018 în Scoția produsele de igienă intimă la menstruație sunt oferite gratuit în școli, licee și universități. De asemenea, MSP Monica Lenon a inițiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârșitul lui 2020, Scoția devenind astfel prima țară din lume care pune la dispoziție în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane și absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice”, a spus deputatul USR Oana Ţoiu, care a precizat că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei, necruţător cu părinţii care vând testele de salivă ale copiilor pe Internet. „Nu pot folosi alt cuvânt decât iresponsabili. Fiecare raportare poate salva un copil”

Concret, proiectul presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale. De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar, care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social.

Tichetele ar urma să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei și să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.

Citeşte şi: 86 de elevi, depistaţi pozitiv cu COVID-19 la testele din salivă de luni

Legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022 și include și persoanele fără adăpost.


loading...
Partenerii noștri