Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea. În ce condiţii vor fi internaţi pacienţii

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, joi seară, proiectul de lege al Guvernului privind carantina şi izolarea. Deputaţii au depus mai multe amendamente, cele mai multe aparţinând PSD, dar şi UDMR şi fostului ministru al Justiţiei, deputatul neafiliat Ana Birchall, sau minorităţilor. Au fost propuse mai multe variante pentru definiţia carantinei şi izolării, iar în ceea ce priveşte tratamentul, este menţionată explicit necesitatea acceptului celui vizat. Senatul este forul decizional pe propunerea legislativă a Executivului.

RomaniaTV.net
09 iul. 2020, 03:18

UPDATE: Proiectul de lege a fost adoptat cu 266 de voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă”, 8 abţineri, iar un deputat nu a votat.

UPDATE: Legea Guvernului privind internarea, carantina și izolarea bolnavilor sau suspecților de COVID-19 este dezbătut astăzi în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, urmând ca în cursul serii să fie votată de forul legislativ. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, urmând ca legea să meargă la Senat. Conform amendamentelor depuse de PSD la lege sunt eliminate prevederile care dădeau putere autorităților să îi poată sancționa pe cei care nu respectă izolarea sau carantina.  

Din textul Guvernului este eliminată posibilitatea autorităților de a introduce în carantină instituționalizată persoanele care nu respectă măsura izolării. De asemenea, este eliminată și măsura sancționării celor care nu respectă carantina sau izolarea, în sensul în care aceștia erau obligați să suporte cheltuielile, dacă fug din izolare sau carantină.

Articolul eliminat de PSD:

„Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile ocazionate de carantina în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate ca urmare a dispunerii măsurii de carantină se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.” 

Astfel, carantina în spaţii special desemnate de către autorităţi se va realizare doar în cazul în care „persoanele pentru care se instituie măsura de carantina declară că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau locaţia declarată”.

Izolarea persoanei în spital se va face printr-un act administrativ, asumat de către medic, „pe baza pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară”. Astfel, cei care sunt internați, izolați sau carantinați, să poată contesta în instanță decizia.

„Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pentru o perioadă bine determinată pe baza datelor științifice oficiale, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;

b) au venit în contact cu persoane confirmate cu o boala infectocontagioasă” se mai arată în proiectul de lege.

Carantina bunurilor se instituie pentru bunurile suspecte de a fi contaminate, mijloace de transport sau alte bunuri suspecte de a fi contaminate, sau distrugere, după caz. Procedura de decontaminare sau distrugere se stabileşte prin ordin al ministrului sănătăţii.

Autoritățile pot institui carantină zonală, „pentru persoanele aflate şi activităţile derulate în perimetrul afectat de situaţiile de risc epidemiologie sau biologic”.

Ce presupune izolarea în spital sau la domiciliu

Izolarea în unitatea sanitara sau locaţiile în care personalul unităţilor sanitare desfăşoară activitate medicală specifică, se instituie pentru persoanele bolnave sau cu semne şi simptome sugestive pentru bolile infectocontagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului sau persoanele purtătoare de agenţi patogeni ai acestor boli, pentru care se impune internarea obligatorie, pentru o durată conform datelor ştiinţifice oficiale şi în funcţie de evoluţia patologiei respective pentru fiecare pacient.

Izolarea la domiciliu sau locaţia declarată, se poate dispune doar pentru persoanele purtătoare de agenţi patogeni ai bolilor infectocontagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata de transmisibilitate şi contagiozitate şi capacitatea unităţilor sanitare pentru o durata conform datelor ştiinţifice oficiale şi în funcţie de evoluţia patologiei respective pentru fiecare pacient.

Persoanele izolate, carantinate sau internate pot să conteste în instanță măsura.

„Orice persoană care intră sub incidenţa unui act emis potrivit dispoziţiilor prezentei legi, prin care s-a dispus una dintre măsurile prevăzute la art. 6, poate introduce, pe toată durata instituirii acesteia, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situată unitatea sanitară în care este internată, solicitând revizuirea măsurii sau încetarea acesteia. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru”, se arată în textul de lege.

Legea și amendamentele depuse de PSD pot fi consultate AICI.


UPDATE: Marcel Ciolacu a anunţat că a avut, joi dimineaţă, o întâlnire la Parlament cu mai mulţi membri ai Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor secretarul de stat în MAI Raed Arafat. El a precizat că discuţia a vizat modificarea proiectului de lege al Guvernului privind carantina şi s-a arătat încrezător că Legislativul poate da votul final pe o lege modificată, una coerentă şi eficientă.

„Cu ajutorul specialiştilor şi al societăţii civile, am construit o lege a carantinei care chiar să-i protejeze pe români în faţa pandemiei, nu să acopere abuzurile! Dimineaţă, am avut o întâlnire la Parlament cu dl Raed Arafat şi mai mulţi colegi jurişti pentru a găsi cele mai bune formulări la noua lege privind carantina şi izolarea”, a scris Marcel Ciolacu, joi, pe Facebook.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că Executivul Orban trimite numai catastrofe de proiecte de lege în Parlament pe care aleşii trebuie să le repare în regim de urgenţă.

„Asta fiindcă Guvernul PNL elaborează şi ne trimite în Parlament doar catastrofe pe care trebuie să le reparăm în regim de urgenţă. Ieri, i-am chemat la dezbatere pe experţii societăţii civile, care ne-au ajutat să eliminăm aberaţiile liberale ce atentau la drepturile şi libertăţile românilor. Azi, după discuţia foarte aplicată cu dl Arafat, avem garanţia că putem da votul final pe o lege coerentă şi eficientă!”, a conchis Ciolacu.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se va întruni joi după-amiază pentru a adopta raport pe proiectul de lege privind carantina, iniţiat de Executiv. Reprezentanţi ai PSD şi ALDE au spus că vor fi efectuate multe modificări la proiectul de act normativ, pentru a clarifica nişte aspecte şi formulări.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, la RFI, că legea carantinei şi izolării va fi votată, joi, în plenul Camerei Deputaţilor, dar a susţinut că ea nu poate fi votată în forma Guvernului, pentru că ar fi o ”nenorocire”. 

”Această lege poate să vă afecteze dvs., personal, drepturile, într-o asemenea măsură, încât dacă aţi fi pus în situaţia să votaţi această lege, v-aţi gândi de trei ori înainte. Nu există posibilitatea de a legifera puterea abuzului suprem în statul român pe repede înainte”, a afirmat Lucian Romaşcanu.

Întrebat despre ce abuz este vorba, purtătorul de cuvânt al PSD a răspuns: ”Abuzul este peste tot. Dacă OMS-ul dă stare de pandemie, pe dvs. vă poate lua din casă şi vă poate interna. Dacă nu aveţi niciun simptom, nimic şi sunteţi într-o zonă care e considerată de către stat zonă de risc, dvs. puteţi fi supus tratamentului, împotriva voinţei dvs.”.

Atunci când i s-a spus că aceasta este o interpretare personală discutabilă, Lucian Romaşcanu a replicat: ”Eu vă spun ce scrie în lege, nu este deloc o interpretare personală, citiţi-o!”.

Întrebat, de asemenea, dacă legea carantinei şi izolării va fi votată de Parlament în forma primită de la Guvern, social-democratul a răspuns: ”Sub nicio formă. Este legiferarea abuzului, în loc să fie legiferarea protecţiei oamenilor (…). Între timp, se lucrează la amendamente la această lege. Cu certitudine, se va vota astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, dar ea nu poate fi votată în forma în care a trecut, pentru că pentru mine, pentru dvs., pentru familiile noastre ar fi o nenorocire”.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor cu „modificări majore”, operate în Comisia juridică.

PSD a organizat miercuri o dezbatere la Comisia juridică cu reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale pe tema proiectului, după ce preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că propunerea Guvernului este „un alt zombi legislativ”.

Guvernul a adoptat luni acest proiect, după ce Curtea Constituţională a României a declarat ca fiind neconstituţionale textele de lege privind starea de carantină şi internarea obligatorie, pe motiv că sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, potrivit CCR, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a prevederilor cu cerinţele CCR.

Premierul Ludovic Orban a calificat decizia CCR ca fiind de „o gravitate fără precedent”, susţinând că, de la începutul epidemiei COVID-19, orice demers al Guvernului şi al autorităţilor implicate în lupta împotriva acesteia a fost „boicotat, îngreunat” şi „în multe momente sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii care au fost luate împotriva voinţei Guvernului şi de atitudinea unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD”.

 

STARE DE ALErtă. Persoanele diagnosticate pozitiv sau cu simptome de coronavirus care nu respectă izolarea sau carantina în spaţiile special amenajate de autorităţi pot primi amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

În cazul persoanelor juridice, amenzile pot ajunge până la 20.000 lei. „Nerespectarea masurilor prevăzute la art. 5 alin (1), (2) si (4) de către persoanele carantinate constituie contravenţie si se sancţionează cu amenda contravenţională de la 5.000 lei pana la 10.000 lei. (2)

Nerespectarea masurilor prevăzute la art. 5 alin (3) de către persoanele fizice si juridice care deţin cu orice titlu sau manipulează bunurile constituie contravenţie si se sancţionează cu amenda contravenţională de la 500 lei la 1.500 lei pentru persoanele fizice si de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice, (3) Pentru nerespectarea masurilor prevăzute la art. 5 alin (3) se poate dispune si măsura complementara de confiscare a bunurilor.

(4) Pentru nerespectarea masurilor prevăzute la art. 5 alin (5) de către persoanele izolate in unitatea sanitara sau in locaţiile in care personalul unităţilor sanitare desfăşoară activitate medicala specifica constituie contravenţie si se sancţionează cu amenda contravenţională de la 10.000 lei la 20.000 lei in măsura in care fapta nu este săvârşită astfel încât sa constituie infracţiunea prevăzută la art. 352 – Cod penal privind zădărnicirea combaterii bolilor”, se arată în proiectul de lege aprobat de Guvern.

STARE DE ALERTĂ. Peste 450 de amenzi date în 24 de ore. 2500 de lei este sancţiunea pentru nepurtarea măştii