Promisiunea de 400 de milioane de euro a lui Sarkozy

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a promis miercuri cheltuieli de peste 400 de milioane de euro pentru protejarea locurilor de muncă din Franţa, în încercarea de a opri creşterea şomajului şi a unui declin economic care riscă să îi submineze şansele la un nou mandat, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 13:46
Promisiunea de 400 de milioane de euro a lui Sarkozy

Cu economia Franţei în pragul recesiunii şi privată de ratingul triplu A, Sarkozy s-a întâlnit cu liderii de sindicat pentru a stabili o serie de măsuri pe care să le poată prezenta înainte de alegerile prezidenţiale din aprilie şi mai.

După patru ore de negocieri, Sarkozy a declarat că statul va creşte contribuţiile pentru cursurile de specializare şi pentru un program puţin folosit, menit să sprijine companiile să păstreze angajaţii în perioadele de scădere economică.

Fondurile promise, de 430 de milioane de euro, nu vor alimenta deficitul bugetar întrucât vor fi acoperite din fondurile de rezervă ale bugetului din acest an şi ar putea fi chiar dublate dacă Franţa va accesa finanţare europeană pentru specializarea angajaţilor.

„Situaţia de pe piaţa muncii este extrem de îngrijorătoare, ceea ce ne determină să luăm măsuri ferme şi rapide. Trebuie să facem tot ce putem pentru a evita să înrăutăţim relaţiile dintre angajaţi şi patronate”, a spus Sarkozy.

Preşedintele, care va prezenta reforme profunde la sfârşitul lui ianuarie, a adăugat că statul va înfiinţa bănci de investiţii, destinate industriei, pentru a face companiile franceze mai competitive.

Liderii celor mai mari sindicate au declarat că sprijină măsurile de urgenţă, dar că se vor opune oricărei încercări de a face schimbări majore în legislaţia muncii în apropierea alegerilor.