Promisiunea făcută Ucrainei de cancelarul Olaf Scholz: „Vom livra armament atât de nou încât nu a intrat încă în dotarea armatei germane”

Cancelarul german Olaf Scholz a respins acuzațiile că Germania și-ar reduce sprijinul militar pentru Ucraina și a promis că va continua să ofere asistență regimului de la Kiev.

02 aug. 2022, 15:22
Promisiunea făcută Ucrainei de cancelarul Olaf Scholz: „Vom livra armament atât de nou încât nu a intrat încă în dotarea armatei germane”

Scholz a propus să se rămână „la fapte”, care arată că, începând din primele zile după ce Rusia a atacat Ucraina, Germania a livrat Ucrainei arme și muniții. Politicianul a subliniat că aceasta a fost o întoarcere completă „de la politica de fier a tuturor guvernelor federale germane – fără exporturi de arme în zonele de criză”.

„Am livrat tot ce aveam: sisteme antitanc și antiaeriene, mine, tunuri, tone de muniție și ajutoare neletale. De atunci am trecut la sisteme mai complexe și de mare valoare. Obuziere autopropulsate, lansatoare multiple, sisteme de rachete, sisteme antiaeriene, radare. Unele dintre aceste sisteme sunt atât de noi încât doar foarte puține au fost produse și unele dintre ele nici măcar nu au fost introduse în Bundeswehr (n.r. Armata Germaniei) „, a adăugat el, potrivit Ukrinform.

El a remarcat, de asemenea, că ucrainenii sunt instruiți cu privire la echipamentele noi și mai sofisticate în mai multe locații din Germania.

Citeşte şi: Ministrul Apărării Serghei Şoigu susţine că armata rusă a distrus şase sisteme de rachete americane HIMARS din dotarea forţelor ucrainene

„Și vom continua să oferim acest sprijin Ucrainei atât timp cât este nevoie”, a spus Scholz.

Pe 27 iulie, guvernul german a aprobat vânzarea a 100 de obuziere autopropulsate moderne Panzerhaubitze 2000 către Ucraina.

Anterior, ministrul german al apărării Christine Lambrecht a declarat că Germania va continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse.

Citeşte şi: Donald Trump nu crede într-o rezolvare prin negocieri a războiului din Ucraina: „Trebuia să renunţe la Crimeea şi la intrarea în NATO. Putin nu mai vrea acum să facă o înţelegere”