Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 100.000 de lei. Toți trebuie să respecte această lege

Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 100.000 de lei. Mulți cred că viața la bloc este una destul de comodă și lipsită de griji, dar nu este deloc așa. Traiul în zonele urbane implică și respectarea mai multor reguli, cum ar fi să se țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări mai complexe.

24 mart. 2024, 17:09
Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 100.000 de lei. Toți trebuie să respecte această lege
Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 100.000 de lei

Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 100.000 de lei, pentru că nu țin cont de prevederile legale când au de executat lucrări de renovare. Ei trebuie să știe că legea este strictă și se poate întoarce împotriva lor.

Citește și: Se dau bani pentru anveloparea și repararea locuințelor. În 48 de ore proprietarii au garanția și se pot apuca de lucrări

Proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 100.000 de lei

În funcție de natura construcției, cetățenii au nevoie de autorizații, conform prevederilor legale. Prevederea se aplică în cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural. Astfel de intervenții nu se pot executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

În această categorie de lucrări putem include: închiderea balconului, recompartimentarea spațiului de locuit și orice alte modificări exterioare de amploare. Dacă e să vorbim de actele necesare acestor lucrări, aici intră și memorii de arhitectură, relevee și avize de la proiectanți și experți tehnici.

Dacă locuiți într-o clădire care este încadrată în categoria monumentelor istorice, întregul proces este unul deosebit de complex. Proprietarii de apartament în astfel de blocuri sunt obligați să aibă autorizații de construcție pentru orice intervenție.

Există și o serie de lucrări pentru care proprietarii nu au nevoie de autorizație. În această categorie intră reparațiile și înlocuirea tâmplăriei, zugrăvelile, vopsirea în interiorul propriei locuințe, dar și reparațiile la instalațiile interioare. În aceste cazuri poate fi necesară, uneori, aprobarea asociației de proprietari sau a vecinilor, potrivit A1.ro.