Proprietarii de blănoși trebuie să știe obligatoriu ce trebuie să facă în această situație! Legea este foarte clară

Dacă ai un animal de companie, trebuie să știi că legea s-a schimbat, iar acum ești obligat să faci aceste demersuri! Află detaliul care va schimba viața animăluțului tău.

09 dec. 2023, 17:02
Proprietarii de blănoși trebuie să știe obligatoriu ce trebuie să facă în această situație! Legea este foarte clară
Proprietarii de blănoși trebuie să știe obligatoriu ce trebuie să facă în această situație! Legea este foarte clară

A crește un animal de companie nu reprezintă întotdeauna o sarcină simplă. Un astfel de companion nu ar trebui considerat doar o jucărie, ci ca un membru al familiei, meritând tratamentul cuvenit. Atunci când animalele se îmbolnăvesc, mulți proprietari caută specialiști de încredere pentru a gestiona problemele de sănătate.

Citește și: Guvernul Ciolacu taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației

Colegiul Medicilor Veterinari București avertizează asupra necesității ca toți proprietarii de animale de companie să fie informați cu privire la acțiunile ce trebuie întreprinse în caz de boală. Medicii subliniază că, începând cu acest an, a intrat în vigoare Ordinul 128/2021 al A.N.S.V.S.A., care reglementează modelul de prescripție medicală veterinară utilizat în situații de urgență pentru animalele de companie.

Rețetele noi sunt esențiale chiar și atunci când se administrează animalelor produse medicale destinate uzului uman în circumstanțe excepționale, în conformitate cu legislația în vigoare.

„În contextul actual legislativ, pentru a evita orice refuz de eliberare a unui produs medicinal de uz uman în baza unei prescripții medicale veterinare, ni se comunică noul model de prescripție, cu precizarea:

-prescripțiile medicale emise de către medicii veterinari trebuie să fie conforme cu acest model;

-orice eliberare a unui produs medicinal de uz uman pentru a fi utilizat la animale se face exclusiv în baza prescripției medicale veterinare oficiale;

– exemplarul vernil al prescripției se păstrează de către farmacia comunitară pe o durată de 5 ani;

-noile prescripții medicale veterinare tipărite conform noilor prevederi legislative au Seria C și un număr începând cu 000001 până la 999999. Pe măsură ce se va tipări altă serie, farmaciile comunitare vor fi informate în timp util”, au transmis reprezentanții Colegiului Medicilor Veterinari București, pe pagina de Facebook oficială.

Aceștia au evidențiat și cum trebuie să arate prescripțiile, dar și cum nu pot să arate.

„Este nu doar greșit dar și foarte trist că un medic veterinar posesor al unei diplome și al unui atestat de liberă practică încă mai scrie rețete pe postit-uri sau pe formulare vechi și care ar fi trebuit retrase din circulație, atât timp cât exista niște reguli care trebuie respectate. Este unul din motivele pentru care noi, medici veterinari, nu mai suntem respectați”, au mai punctat medicii veterinari.

Citește și: E oficial! Când te poți pensiona anticipat, dar și care este limita de vârstă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial