E oficial! Când te poți pensiona anticipat, dar și care este limita de vârstă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial a fost publicată noua lege a pensiilor. Cei care își doresc să se pensioneze anticipat trebuie să se intereseze cu privire la care sunt noile reguli ale acestui proces și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești.

06 dec. 2023, 19:06
E oficial! Când te poți pensiona anticipat, dar și care este limita de vârstă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
pensii

Legea pensiilor a fost oficial adoptată prin publicarea în Monitorul Oficial. Aceasta reglementează vârsta la care poți solicita pensionarea anticipată sau la termen, precum și durata de cotizare necesară. Este esențial de menționat că această lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.

Citește și: Vești uriașe pentru o categorie de pensionari! Cine sunt bătrânii care primesc pensie cu 70% mai mare. Anunțul făcut de Casa de Pensii

În Monitorul Oficial a fost publicată Legea pensiilor, care detaliază cu exactitate numărul de ani de cotizare necesari pentru pensionarea anticipată sau la vârsta standard.

O anexă, inclusă în întregime mai jos, stabilește condițiile pentru pensionarea anticipată. Paginile inițiale se referă la vârsta de pensionare a femeilor, în timp ce cealaltă jumătate se axează pe vârsta de pensionare a bărbaților.

Pensia pentru vârsta standard se acordă celor care îndeplinesc, în mod cumulativ, la data pensionării, cerințele referitoare la vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, conform anexei nr. 5.

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de pensionare conform alineatului (1), au opțiunea de a rămâne în activitate, cu acordul angajatorului, până la atingerea vârstei de 70 de ani, anual.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste este realizată prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform programului prevăzut în anexa nr. 5. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 (aveți documentul în articol), precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

Citește și: Legea pensiilor a intrat în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va primi niciun ban