Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul Ministerului Agriculturii introduce noi reguli pentru aceștia

Un ordin propus de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, referitor la eligibilitatea terenurilor agricole, introduce noi reguli pentru proprietarii de terenuri. Mai multe suprafețe de teren au fost incluse pe lista celor neeligibile, astfel că nu proprietarii vor mai putea primi bani.
Alina Costache
29 nov. 2024, 10:23
Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul Ministerului Agriculturii introduce noi reguli pentru aceștia

Proprietarii de terenuri sunt direct vizați, după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a propus modificări importante referitoare la eligibilitatea terenurilor agricole pentru subvențiile APIA, ce vizează terenurile cu construcții energetice.

Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul propus de Ministerul Agriculturii

Fermierii ce beneficiază de subvenții prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea să piardă aceste plăți pentru anumite terenuri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat proiectul unui ordin ce introduce noi reguli privind suprafețele ce nu mai pot primii subvenții. Aceste modificări pot să aibă un impact serios asupra agricultorilor.

Potrivit propunerii Ministerului, suprafețele ce sunt utilizate pentru infrastructura de producere a energiei din surse regenerabile vor fi eliminate de la plata subvențiilor, astfel că terenurile ocupate cu construcții aferente infrastructurii pentru energie regenerabilă nu vor mai fi eligibile.

Citește și : Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor în decembrie. Autorităţile au luat deja decizia

Articolul 13 alineatul 5 al proiectului spune că două noi categorii de terenuri au fost incluse pe lista celor neeligibile. Este vorba despre :

m) suprafaţele de teren ocupate cu construcțiile aferente infrastructurii necesare producerii energiei electrice din surse regenerabile

n) suprafetele de teren agricol utilizate în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările și completările ulterioare, pe care sunt amplasate obiective pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, în situația în care infrastructura aferentă obiectivelor pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile depășește 10% din suprafața de teren la nivel de parcelă

Lista completă a terenurilor excluse de la subvențiile APIA

Terenurile excluse de la subvențiile APIA sunt:

  • Suprafețele agricole unde nu s-a desfășurat activitatea agricolă minimă, conform constatărilor din controalele administrative sau cele la fața locului, inclusiv pentru actualizarea blocurilor fizice.
  • Suprafețele din rezervațiile științifice, zonele de protecție strictă din parcurile naționale, parcurile naturale, rezervațiile biosferei și amenajările peisagistice.
  • Suprafețele amenajate ca terenuri permanente de sport.
  • Suprafețele aferente aeroporturilor, culoarelor de siguranță, aerodromurilor și/sau heliporturilor.
  • Suprafețele aferente zonelor sportive sau de agrement (parcuri, pârtii de schi) care au fost scoase din circuitul agricol.

Citește și : Categoria de români care va plăti taxe imense la stat. Nu va mai putea acumula avere

  • Suprafețele utilizate de unitățile militare.
  • Suprafețele de teren aferente lucrărilor de consolidare, protecție și apărare, precum și terenurile infrastructurii autostrăzilor și drumurilor naționale din domeniul public al statului.
  • Suprafețele de teren din zonele de protecție ale lucrărilor de amenajare sau consolidare a albiilor minore, canalelor și derivațiilor hidrotehnice, precum și alte construcții hidrotehnice, lucrări de apărare împotriva inundațiilor, construcții hidrometrice și instalații pentru monitorizarea calității apelor.
  • Suprafețele de teren care constituie zone de protecție adiacente infrastructurii de îmbunătățiri funciare, prevăzute în Ordinul nr. 227/2006 privind amplasarea și dimensiunile zonelor de protecție.
  • Suprafețele de teren declarate ca fiind pârloagă pe același amplasament timp de mai mult de patru ani consecutivi.
  • Suprafețele declarate în afara limitelor blocului fizic, cu excepția cazurilor unde fermierul semnalează necesitatea actualizării limitelor, iar APIA confirmă observațiile pe baza imaginilor ortofoto sau a verificărilor la fața locului.
  • Suprafețele cu amenajări piscicole, conform registrului agricol, cu excepția celor reintroduse în circuitul agricol conform art. 93 alin. (8)-(10) din Legea fondului funciar nr. 18/1991.
  • Suprafețele de teren ocupate de construcțiile aferente infrastructurii necesare pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.
  • Suprafețele de teren agricol utilizate conform Legii fondului funciar nr. 18/1991 și Ordonanței de Urgență nr. 34/2013, pe care se află obiective pentru producerea de energie regenerabilă, dacă infrastructura acestora depășește 10% din suprafața parcelei.

Pe lângă noile categorii, fermierii trebuie să respecte și alte reguli stricte pentru ca terenurile lor să fie eligibile pentru subvenții:

  • Suprafețele declarate trebuie să fie incluse în limitele blocurilor fizice actualizate de APIA.
  • Terenurile piscicole sunt excluse, cu excepția celor redate circuitului agricol conform legii.
  • Suprafețele utilizate pentru protecția infrastructurii hidrotehnice sau a îmbunătățirilor funciare sunt de asemenea excluse.

Astfel, potrivit documentului, dacă fermierii doresc să primească subvenții în continuare, trebuie să demonstreze utilizarea terenurilor în scopuri clare

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici