Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul Ministerului Agriculturii introduce noi reguli pentru aceștia

Un ordin propus de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, referitor la eligibilitatea terenurilor agricole, introduce noi reguli pentru proprietarii de terenuri. Mai multe suprafețe de teren au fost incluse pe lista celor neeligibile, astfel că nu proprietarii vor mai putea primi bani.
Alina Costache
29 nov. 2024, 10:23
Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul Ministerului Agriculturii introduce noi reguli pentru aceștia

Proprietarii de terenuri sunt direct vizați, după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a propus modificări importante referitoare la eligibilitatea terenurilor agricole pentru subvențiile APIA, ce vizează terenurile cu construcții energetice.

Proprietarii de terenuri sunt direct vizați. Ordinul propus de Ministerul Agriculturii

Fermierii ce beneficiază de subvenții prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea să piardă aceste plăți pentru anumite terenuri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat proiectul unui ordin ce introduce noi reguli privind suprafețele ce nu mai pot primii subvenții. Aceste modificări pot să aibă un impact serios asupra agricultorilor.

Potrivit propunerii Ministerului, suprafețele ce sunt utilizate pentru infrastructura de producere a energiei din surse regenerabile vor fi eliminate de la plata subvențiilor, astfel că terenurile ocupate cu construcții aferente infrastructurii pentru energie regenerabilă nu vor mai fi eligibile.

Citește și : Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor în decembrie. Autorităţile au luat deja decizia

Articolul 13 alineatul 5 al proiectului spune că două noi categorii de terenuri au fost incluse pe lista celor neeligibile. Este vorba despre :

m) suprafaţele de teren ocupate cu construcțiile aferente infrastructurii necesare producerii energiei electrice din surse regenerabile

n) suprafetele de teren agricol utilizate în conformitate cu prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările și completările ulterioare, pe care sunt amplasate obiective pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, în situația în care infrastructura aferentă obiectivelor pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile depășește 10% din suprafața de teren la nivel de parcelă

Lista completă a terenurilor excluse de la subvențiile APIA

Terenurile excluse de la subvențiile APIA sunt:

  • Suprafețele agricole unde nu s-a desfășurat activitatea agricolă minimă, conform constatărilor din controalele administrative sau cele la fața locului, inclusiv pentru actualizarea blocurilor fizice.
  • Suprafețele din rezervațiile științifice, zonele de protecție strictă din parcurile naționale, parcurile naturale, rezervațiile biosferei și amenajările peisagistice.
  • Suprafețele amenajate ca terenuri permanente de sport.
  • Suprafețele aferente aeroporturilor, culoarelor de siguranță, aerodromurilor și/sau heliporturilor.
  • Suprafețele aferente zonelor sportive sau de agrement (parcuri, pârtii de schi) care au fost scoase din circuitul agricol.

Citește și : Categoria de români care va plăti taxe imense la stat. Nu va mai putea acumula avere

  • Suprafețele utilizate de unitățile militare.
  • Suprafețele de teren aferente lucrărilor de consolidare, protecție și apărare, precum și terenurile infrastructurii autostrăzilor și drumurilor naționale din domeniul public al statului.
  • Suprafețele de teren din zonele de protecție ale lucrărilor de amenajare sau consolidare a albiilor minore, canalelor și derivațiilor hidrotehnice, precum și alte construcții hidrotehnice, lucrări de apărare împotriva inundațiilor, construcții hidrometrice și instalații pentru monitorizarea calității apelor.
  • Suprafețele de teren care constituie zone de protecție adiacente infrastructurii de îmbunătățiri funciare, prevăzute în Ordinul nr. 227/2006 privind amplasarea și dimensiunile zonelor de protecție.
  • Suprafețele de teren declarate ca fiind pârloagă pe același amplasament timp de mai mult de patru ani consecutivi.
  • Suprafețele declarate în afara limitelor blocului fizic, cu excepția cazurilor unde fermierul semnalează necesitatea actualizării limitelor, iar APIA confirmă observațiile pe baza imaginilor ortofoto sau a verificărilor la fața locului.
  • Suprafețele cu amenajări piscicole, conform registrului agricol, cu excepția celor reintroduse în circuitul agricol conform art. 93 alin. (8)-(10) din Legea fondului funciar nr. 18/1991.
  • Suprafețele de teren ocupate de construcțiile aferente infrastructurii necesare pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.
  • Suprafețele de teren agricol utilizate conform Legii fondului funciar nr. 18/1991 și Ordonanței de Urgență nr. 34/2013, pe care se află obiective pentru producerea de energie regenerabilă, dacă infrastructura acestora depășește 10% din suprafața parcelei.

Pe lângă noile categorii, fermierii trebuie să respecte și alte reguli stricte pentru ca terenurile lor să fie eligibile pentru subvenții:

  • Suprafețele declarate trebuie să fie incluse în limitele blocurilor fizice actualizate de APIA.
  • Terenurile piscicole sunt excluse, cu excepția celor redate circuitului agricol conform legii.
  • Suprafețele utilizate pentru protecția infrastructurii hidrotehnice sau a îmbunătățirilor funciare sunt de asemenea excluse.

Astfel, potrivit documentului, dacă fermierii doresc să primească subvenții în continuare, trebuie să demonstreze utilizarea terenurilor în scopuri clare

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor