Propunere-bombă: plaje publice pe litoralul românesc. „E anormal ca un şezlong să coste cât o noapte de cazare”

Conform OUG 19/2006, litoralul românesc este concesionat operatorilor privaţi de către Administraţia Naţională "Apele Române". Astfel, la câţiva ani, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral licitează sectoarele de plajă, o licitaţie la care pot participa şi primăriile dacă au buget şi dacă-şi permit să concureze cu privaţii.

14 iul. 2022, 15:30
Propunere-bombă: plaje publice pe litoralul românesc. „E anormal ca un şezlong să coste cât o noapte de cazare”
Propunere-bombă: plaje publice pe litoralul românesc

Propunere-bombă: plaje publice pe litoralul românesc. Un operator privat este obligat prin contract să lase 30% din suprafaţa sectorului concesionat la liber (cu o latură deschidere la apă) pentru orice turist care vrea să stea la soare cu prosop sau cearşaf. Numai că, de obicei,  acest lucru nu se întâmplă deoarece operatorii privaţi îi determină pe turiştii care vor sa stea pe prosop sau cearşaf să meargă în spatele zonei de şezlonguri sau în locuri mărginaşe.

Cum reacționează ministrul Turismului la taxa de 200 de lei pentru cearșaf pe plajă: „Tarifele sunt de neacceptat. Dar noi nu avem măsuri legale cu privire la prețuri”

Din acest motiv, deputatul Bogdan Bola a depus la Parlament, în urmă cu câteva săptămâni, o iniţiativă legislativă de modificare a OUG 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plaje. Acedasta prevede că „statul român, prin Ministerul Mediului, încheie contracte de concesiune cu autorităţile publice locale din UAT-uri riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială”. Pentru aceste plaje, primăriile ar achita o redevenţă de 2% din valoarea de inventar a plajelor, adică, spune iniţiatorul, undeva la 0,08 lei/mp de plajă, un efort financiar mic pentru o administraţie locală.

Preţuri colosale pe plaja 3 Papuci din Constanţa. E mai scump decât în Mamaia. E incredibil cât a putut să plătească un turist pe o bere la draft

Pentru a se asigura că aceste plaje vor fi cu adevărat publice, prin aceeaşi iniţiativă se precizează ce poate face o primărie cu sectorul concesionat: să amenajeze toalete şi duşuri publice, să amplaseze coşuri de gunoi, să amenajeze plaja corespunzător în sezon şi să asigure curăţenia plajei întreg anul. „Operatorii privaţi ar trebui să fie mulţumiţi că există o astfel de iniţiativă legislativă din simplul motiv că s-ar crea o alternativă pentru oamenii care vor să stea pe o plajă fără construcţii, fără şezlonguri sau umbrele. S-ar prelua presiunea care o fac astfel de oameni pe operatorii privaţi de plaje şi s-ar evita scandalurile pe care le vedem des între turiştii cu cearşaf şi cel care întreţine plaja”, explică Bogdan Bola, citat de Adevărul.

„Turiştii vin pe litoral pentru mare, pentru apă. Este anormal ce se întâmplă azi cu plajele din România, este anormal ca un şezlong să coste în anumite locuri cât o noapte de cazare”, a declarat şi Radu Cristian, primarul Mangaliei.