Propunerea legislativă pe care o aşteaptă toţi românii: statul sau băncile să suporte o parte din ratele oamenilor

Deputatul Marius Ostaficiuc propune ca statul sau băncile să susțină unul-două procente din indicele de referinţă, dând exemplul guvernului spaniol în acest sens.

09 ian. 2023, 22:54
Propunerea legislativă pe care o aşteaptă toţi românii: statul sau băncile să suporte o parte din ratele oamenilor

Marius Ostaficiuc propune ca statul să plătească o parte din rata românilor datori la bănci sau să ceară băncilor să implementeze noi politici, care ar ajuta în unele cazuri, cum ar fi o mai mare deschidere spre eşalonare sau chiar să suporte un mic procent din indicele de referinţă.

„Românii au nevoie de sprijin urgent pentru a depăși problema majorării ratelor bancare. Nu de vorbe, ci de măsuri punctuale. Din păcate, pentru mulți dintre cei îndatorați băncilor, diferența dintre vechea rată și noua rată reprezintă marja de supraviețuire de zi cu zi.

Voi propune în ședința Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, o serie de soluții pentru ca această chestiune să aibă o finalitate. Nu exclud ca, alături de colegii mei, să urmăm exemplul altor state și să cerem băncilor abordarea unei alte politici în raport cu clienții lor, o politică rezonabilă, de înțelegere a fiecărui caz în parte. E o strategie care astăzi, pe fondul neîncrederii tot mai mari în sistemul bancar, mi se pare de bun simț.

Citeşte şi: Gabriela Firea, optimistă la început de an: „Programul social național pentru creșterea natalității este un succes”

La întâlnirea din noiembrie cu premierul Nicolae Ciucă, spre exemplu, președintele Guvernului spaniol, Pedro Sanchez Perez-Castejon, a fost ferm pe acest subiect: nu mai protejăm băncile, ca înainte, ci protejăm cetățenii! Solicitarea către bănci de a reduce povara dobânzilor este exact o formă de protecție a cetățeanului în raport cu sistemul bancar. Nu știu ce și cât a înțeles premierul Ciucă din această lecție, însă ar trebui să își ia notițe dintr-un astfel de mod de a gândi în favoarea cetățeanului.

Ca prim pas, este necesară înființarea neîntârziata a unui grup de lucru la nivel parlamentar, cu dialog direct cu reprezentanți ai Guvernului și ai Băncii române. Acest grup trebuie sa funcționeze în beneficiul a milioane de români afectați iremediabil de creșterea ratelor. Am ridicat această chestiune în presă locală, tocmai pentru că zeci de ieșeni mi-au semnalat modul în care viața lor este schimbată, la propriu, de aceste hocus-pocusuri financiar-bancare pe care mulți dintre ei nici nu le înțeleg.

Am încredere în președintele PSD Marcel Ciolacu. În mod cert va sprijini toate propunerile și măsurile necesare protecției românilor care, lună de lună, împart cu băncile ceea ce câștigă”, a spus Marius Ostaficiuc.

Citeşte şi: Fermierii români se revoltă. Războiul din Ucraina le-a adus pe cap o concurență care a prăbușit piața cerealelor: Am băgat 7.200, iar la aceste prețuri suntem deja falimentari!