Propunerea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii, contestată de Coaliţia pentru Mediu

Nominalizarea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii în noul guvern al lui Mihai Răzvan Ungureanu este contestată de Coaliţia pentru Mediu. Principalul motiv al îngrijorărilor se referă la îndelungata sa carieră în cadrul companiei Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial.
Romania TV
08 feb. 2012, 16:10
Propunerea lui Stelian Fuia ca ministru al Agriculturii, contestată de Coaliţia pentru Mediu

Coaliţia de Mediu solicită Primului Ministru desemnat Mihai Razvan Ungureanu să înainteze o nouă nominalizare pentru postul de Ministru al Agriculturii şi cere PDL precum şi coaliţiei politice aflate la guvernare, retragerea sprijinului lui Stelian Fuia pentru această funcţie.

Stelian Fuia a lucrat timp de mulţi ani în cadrul companiei Monsanto. Potrivit CV-ului său, acesta a fost “Manager Vânzări – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrală şi CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002)”.

Coaliţia pentru Mediu, alcătuită din 69 de asociaţii pentru protecţia mediului din România, printre care WWF, Agent Green, MaiMultVerde, Salvaţi Dunărea şi Delta şi TERRA Mileniul III, spune că Ministerul Agriculturii are o istorie nedemocratică legată de organismele modificate genetic.

„În fruntea ministerului agriculturii s-a aflat până în prezent Valeriu Tabără – fost ministru al agriculturii în perioadele 1994-1996 şi 2010-2012 – cunoscut pentru conflictul de interese pe această temă, prin strânsele sale legături contractuale cu compania Monsanto”, transmite Coaliţia.

Potrivit Coaliţiei pentru Mediu, Stelian Fuia s-a pronunţat deja pe tema organismelor modificate genetic, afişând o susţinere necondiţionată pentru această biotehnologie.

„Acesta a votat, de exemplu, în favoarea legii ce prevede introducerea deliberată în mediu şi introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic. Legea 247/2009 aduce modificări în ceea ce priveşte sistemul de autorizare a OMG într-un mod care favorizează exploatările agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informaţia de mediu şi exclude ONG-urile din consultările în legatura cu acest domeniu”, scrie Coaliţia într-un comunicat de presă.

Organizaţiile pentru protecţia mediului menţionează că deputatul PDL Stelian Fuia se numără printre codaşii clasamentului Votul Verde 2010 (ocupă mai précis locul 280 din 333 ) graţie numărului ridicat de absenţe din Plen şi de voturi contrare poziţiei experţilor Votul Verde pe legile cu impact asupra mediului votate în Camera Deputaţilor în perioada septembrie 2009 – iulie 2010.

„Considerăm că obiectivitatea şi profesionalismul domnului Stelian Fuia sunt deja compromise, acesta neputând să îşi exercite în interes public, funcţia de Ministru al Agriculturii”, spune Coaliţia pentru Mediu.

Monsanto este o corporaţie multinaţională, cel mai mare producător de organisme modificate genetic la nivel mondial, această companie fiind acuzată de manipulare şi de trafic de influenţă în SUA, India, America Latină, generând numeroase probleme sociale, de sănătate, de asemenea fiind responsabilă de sărăcirea comunităţilor agricole în zone în care se cultivă intensiv culturi modificate genetic, probleme de mediu şi sănătate.

Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal, cărora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietăţi noi. OMG au cauzat deja numeroase probleme de sănătate, mediu precum şi economice în întreaga lume, reprezentând un subiect de dispută între cercetători şi factorii de decizie.

„Priorităţile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în România. Acest porumb dezvoltă toxine ce atacă un dăunător al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezintă o problemă în agricultura românească. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are căutare în rândul agricultorilor români. Conform datelor oficiale, suprafeţele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani”, spune Coaliţia pentru Mediu.

„De asemenea, soia modificată genetic – o nostalgie cunoscută a lui Stelian Fuia, precum şi a lui Valeriu Tabără, are avantaje îndoielnice. România a fost singurul stat din lume care a declarat producţie mai mare la hectar în cazul soiei modificate genetic, comparativ cu soia nemodificată genetic. Această declaraţie nu a fost niciodată susţinută printr-un raport oficial”, mai spun organizaţiile pentru protecţia mediului.

Ele reamintesc de rezultatele numeroaselor studii ştiinţifice care arată efectele negative ale OMG asupra sănătăţii şi mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG în baza acestor studi, printre care şi Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg.

Coaliţia pentru Mediu precizează că, potrivit sondajelor de opinie, consumatorii români nu doresc să consume OMG. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat în România în 2010, 74% dintre români s-au declarat împotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG.

Un nou sondaj Omnibus din România confirmă încă o dată că 74% dintre români sunt împotriva consumului de organisme modificate genetic.

„Domnul Stelian Fuia nu ne poate asigura că îşi va onora obligaţia faţă de opinia publică în activitatea sa ministerială”, transmite Coaliţia pentru Mediu.

VEZI AICI REACŢIA LUI STELIAN FUIA

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Alină Bădic, avertismente pentru zodii! Se schimbă tot în următoarea perioadă
Capital.ro
Decizie pentru românii cu CONT la BANCĂ. E regulă de azi, 17 iunie, pentru cei care transferă bani
Playtech.ro
8 alimente pe care ar trebui să le eviți la micul dejun, chiar dacă ești cazat la un hotel de 5 stele. Ce pericole ascund
DailyBusiness
Se lansează o nouă monedă de mare importanță în România
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Debut în fotbal, acum 102 ani! Cu cine au jucat „tricolorii”?
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Românii vor avea, din 16 iunie, un cont bancar pentru care nu vor mai plăti comisioane
Capital.ro
Permisul de conducere se SCHIMBĂ la 2 ANI. Decizia care se va aplica în toată România
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Percheziții DNA la Poliția Rutieră Cluj: Chestorul Mihai Rus suspectat de corupție
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?