Propunerea Ministerului Sănătăţii de a nu primi la şcoală copiii NEVACCINAŢI este NECONSTITUŢIONALĂ

Proiectul Ministerului Sănătăţii privind vaccinarea copiilor este lovit de neconstituţionalitate încă din faza de lucru. Învăţământul este obligatoriu, ceea ce înseamnă că sancţiunea propusă de minister, potrivit căreia copiii să nu poată fi incluşi în colectiv dacă nu sunt vaccinaţi, nu se poate aplica, informează România TV.

23 iun. 2015, 07:59
Propunerea Ministerului Sănătăţii de a nu primi la şcoală copiii NEVACCINAŢI este NECONSTITUŢIONALĂ

O eventuală interdicţie a copiilor nevaccinaţi de a intra în colectivitate ar veni în contradicţie cu Legea Educaţiei care spune clar că învăţământul este obligatoriu, iar educaţia acasă se face doar în cazuri excepţionale. Tocmai de aceea, medicii au venit şi cu altă propunere, cum ar fi sancţionarea părinţilor. Mai precis, în cazul unor infecţii grave, aceştia să suporte cheltuiala tratamentului copilului lor.

Citeşte şi Medici: Părinţii care NU îşi vaccinează copiii ar trebui să plătească tratamentul în cazul îmbolnăvirii

Specialiştii susţin însă că este nevoie de o lege a vaccinării, în condiţiile în care numărul părinţilor care refuză vaccinările propuse de Ministerul Sănătăţii creşte de la un an la altul, ceea ce înseamnă că apariţia unor boli, precum difteria, tetanosul sau poliomielita ar putea să reapară din cauza ratei scăzute de vaccinare.

În unele zone din ţara noastră, rata de imunizare este sub 75%, în condiţiile în care OMS recomandă 95%.

Citeşte şi PROPUNERE a Ministerului Sănătăţii: Copiii NEVACCINAŢI ar putea să NU mai fie primiţi la şcoală sau grădiniţă