Propunerea PDL de reluare de la zero a discuţiilor pe revizuirea Constituţiei a fost respinsă de comisie

PDL refuză să mai participe la lucrările Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei după ce propunerea senatorului Alin Tişe de reluare de la zero a procesului de modificare a Legii fundamentale a fost respinsă cu largă majoritate, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
09 apr. 2014, 08:59
Propunerea PDL de reluare de la zero a discuţiilor pe revizuirea Constituţiei a fost respinsă de comisie

După exprimarea votului, democrat-liberalul a precizat că, în opinia sa, în situaţia în care şi noile modificări ce vor fi aduse Constituţiei după analizarea observaţiilor Comisiei de la Veneţia şi a Curţii Constituţionale vor fi contestate din punct de vedere constituţional, atunci membrii Comisiei comune ar trebui să îşi prezinte demisia.

„Cine îşi va asuma o nouă neconstituţionalitate a acestui proiect? Cred că cineva ar trebui să răspundă atunci şi membrii Comisiei, care girează această neconstituţionalitate, ar trebui să demisioneze„, a spus Tişe.

Senatorul PDL a solicitat, în deschiderea lucrărilor Comisiei comune a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei, reluarea de la zero a procesului de modificare a Legii fundamentale.

Potrivit acestuia, asupra a 111 dintre modificările aduse actualei Constituţii au fost formulate observaţii de constituţionalitate.

„CCR şi Comisia de la Veneţia au dat peste nas muncii noastre de aici şi au constat că 87% dintre modificări au probleme de constituţionalitate. Aceste elemente sunt esenţiale şi fac ca această Comisie să nu poată merge mai departe. Trebuie reluat procesul de la început, trebuie o dezbatere amplă, dar şi solicitarea punctelor de vedere ale experţilor în drept constituţional. În această Comisie nu există persoane cu această specializare. O revizuire de Constituţie nu înseamnă numai voinţa politică a aceste Comisii. Proiectul de revizuire trebuie să fie o emanaţie a tuturor partidelor parlamentare. (…) PDL solicită reluarea discuţiilor de la zero, propune un pact naţional pentru un proiect de revizuire care să întrunească o voinţă largă în Parlament şi dezbateri ample cu societatea”, a spus democrat-liberalul, adăugând că experţii Comisiei de la Veneţia au constat şi o lipsă de transparenţă a procesului de revizuire.

Totodată, Tişe a subliniat faptul că reprezentanţii PDL îşi păstrează intenţia de a nu participa la lucrările Comisiei comune a Parlamentului.

În replică, preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, a precizat că transparenţa lucrărilor Comisiei nu poate fi contestată atâta vreme cât presa a avut acces liber, iar instituţiile cu competenţe în domeniu au fost invitate la discuţii şi au putut formula amendamente.

„Toate şedinţele Comisiei s-au desfăşurat cu uşa deschisă, cu participarea presei. Eu nu pot interpreta că observaţiile CCR şi ale Comisiei sunt un fel de dare peste nas. Sunt observaţii riguroase, serioase care s-au dat acolo. Numiţi dvs. o instituţie care nu a fost invitată la lucrări”, a spus Antonescu.