Protest 10 ianuarie. Liderii UE, întâmpinaţi de mişcarea „rezist”. Sute de persoane au scandat: ”Vrem Europa, nu dictatură”

Câteva sute de persoane s-au adunat joi seara în faţa Bibliotecii Universitare, la protestul anunţat sub deviza ”We need UE” şi ”Vrem Europa, nu dictatură” de organizaţiile ”Rezistenţa”, ”Corupţia Ucide” şi ”Iniţiativa România”. Protestul a avut loc cu ocazia ceremoniei oficiale de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, la Ateneul Român.

10 ian. 2019, 15:43

UPDATE: Filosoful Mihai Şora, care a participat la manifestaţia „Vrem Europa, nu dictatură!” desfăşurată joi seară în apropierea Ateneului, unde avea loc ceremonia de marcare a preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România, a postat o fotografie a statuii lui George Enescu, însoţită de comentariul „Privirea severă a Domnului Enescu spune „Ruşine să le fie!“.

„Dragi prieteni, la această oră târzie, privirea severă a Domnului Enescu spune: „Ruşine să le fie!“. Îi mulţumesc că a fost cu noi în stradă 
şi vă doresc tuturor noapte bună”, scrie Mihai Şora pe Facebook, postând şi o fotografie a statuii lui George Enescu.

Câteva sute de persoane, printre care Mihai Şora, Dan Grigore, Dacian Cioloş, Vlad Voiculescu, au participat joi seară, lângă Ateneu, la protestul intitulat „Vrem Europa, nu dictatură!”. La Ateneu s-a desfăşurat ceremonia de marcare a preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România, la care au participat oficiali români şi europeni.

Câteva sute de oameni au manifestat în zona Ateneului Român, scandând ”România” şi ”Europa”. Protestul, anunţat pe reţelele de socializare, s-a desfășurat sub sloganul “Vrem Europa, nu dictatură!”, simultan cu ceremonia care marchează începerea oficială a preşedinţiei române a Consiliului UE, de la Ateneul Român, transmite News.ro.

”91% dintre români sunt împotriva grațierii oricărui act de corupție” și ”73% dintre români spun că sunt afectați de corupție” sunt mesajele scrise pe pancarte.

Pe clădiri a fost proiectat mesajul ”noi vrem Uniunea Europeană, PSD vrea Rusia”.

UPDATE: Mai multe personalități se află la protestul de joi seară, de lângă Ateneul Român, între care Dacian Cioloș, Dan Barna, Vlad Voiculescu, regizorul Stere Gulea și filosoful Mihai Șora.

Câteva sute de persoane manifestează joi seară în apropierea Ateneului Român, unde se desfăşoară ceremonia oficială de inaugurare a preşedinţiei române la Consiliul UE, eveniment la care participă lideri europeni.

Manifestanţii scandează lozinci pro Europa, dar îşi manifestă nemulţumirea şi faţă de Guvernul de la Bucureşti. Aceştia poartă steagurile României şi UE şi afişează pancarte cu mesajele ”Suntem cu voi, Europa!, ”România, fără graţiere”.

Printre manifestanţi s-a aflat şi fostul premier Dacian Cioloş. El a criticat absenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, de la evenimentul care se desfăşoară la Ateneul Român, considerând-o o „lipsă de respect faţă de români”.

„Domnul Dragnea nu e împrăştiat, e ascuns pe undeva. E o lipsa de respect faţă de români în primul rând, pentru că din câte ştiu eu din ultimele sondaje peste 70% dintre români, 80% consideră că locul României este în Uniunea Europeană şi apreciază faptul că România e în Uniunea Europeană, şi măcar din respect pentru români, pentru că acolo sunt o mare parte dintre alegătorii dânsului sau alegătorii potenţiali ai dânsului, ar trebui să fie aici, pentru că asta nu are de-a face nimic cu părerea dânsului despre Uniunea Europeană, ci are de-a face cu respectul pentru românii care astăzi îşi asumă o responsabilitate mare în faţa concetăţenilor din Uniunea Europeană”, a declarat presei Cioloş.

La manifestaţie sunt prezenţi şi fostul ministru Vlad Voiculescu şi actriţa Oana Pellea. Până acum nu au fost înregistrate incidente. Jandarmii asigură ordinea în zonă.

Liderul USR Dan Barna, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, Stere Gulea și Mihai Șora se află printre sutele de protestatari prezenți la manifestarea de lângă Ateneul Român.

UPDATE. Câteva sute de oameni manifestează în zona Ateneului Român, scandând ”România” şi ”Europa”. Oamenii au steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Organizatorii anunță că mitingul este unul de susținere a parcursului pro-european al României și de sprijin pentru statul de drept și justiția independentă. Participanții sunt rugați să vină la miting cu drapelurile României și Uniunii Europene.

Citeşte şi: Carmen Dan, despre mitingul de la Ateneu: Colaborăm cu SPP şi am luat toate măsurile care se impun

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, referindu-se la mitingul anunţat joi de patru organizaţii civice, la Ateneul Român, că s-au luat toate măsurile care se impun pentru păstrarea ordinii publice, iar ministerul pe care îl conduce va colabora cu Serviciul de Protecţie şi Pază – instituţia responsabilă de măsurile de securitate.

În contextul protestului de joi seară, Tudor Chirilă a transmis un mesaj pe contul său de Facebook.

„Dacă n-aș fi fost plecat, aș fi fost în stradă. Este incredibil cum s-a degradat societatea noastră în doar doi ani de zile (de la protestele împotriva adoptării OUG 13)”, a scris, joi, Tudor Chirilă pe rețeaua de socializare Facebook.

Citeşte şi:  Klaus Iohannis va susţine un discurs la ceremonia de la Ateneu cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE

De asemenea, filosoful Mihai Şora şi-a anunţat prezenţa la protest.

„Dragi prieteni, ieri am fost într-un magazin să caut o haină potrivită pentru drumețiile mele bucureștene și – nimic nu e întâmplător – am dat peste această superbă pereche de mănuși: foc și pară.

Ne vedem diseară. Nu uitați căciula, ghetele, fularul”, a scris, joi, Mihai Șora pe contul său de Facebook.

Anunțul complet al mitingului:

„Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Român, întregul leadership al Uniunii Europene (președinții Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea președinției rotative de către România.

Vrem să fim alături de ei.

Vrem să fim văzuți de ei.

Vrem să se înteleagă că în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetățeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiție independență, solidaritate, transparență în decizii și în cheltuirea banului public.

Dacă înțelegi că:

* dreptul de a munci și a învăța în Europa depinde de apartenența noastră la UE

* creșterea nivelului de trai al populației în ultimii 10 ani are ca sursă apartenența noastră la UE

* dezvoltarea societății românești în ultimul deceniu s-a făcut în mare parte prin fonduri europene

* situația agriculturii românesti depinde de fondurile alocate de UE

* infrastructura, spitalele și școlile pot ajunge la un nivel acceptabil prin apartenența noastră la UE

* drepturile omului, statul de drept și justiția independentă sunt protejate cel mai bine prin apartenența noastră la UE

* atacurile asupra UE comise de guvernarea actuală sunt atacuri asupra prosperității și stabilității României

* cetățenia europeană ne oferă protecție împotriva posibilelor abuzuri ale statului

* dreptul de a călători, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care părinții noștri nu au beneficiat

Atunci te așteptăm în Piața George Enescu (lângă Ateneu și Palatul Regal), joi 10 ianuarie, de la ora 19, pentru a spune:

„Românii sunt cetățeni ai Uniunii Europene și luptă pentru valorile europene, pentru libertate, stat de drept, justiție independența!”

Veniți cu Steagurile României și UE!”