Protest al artiştilor în Piaţa Victoriei. Klaus Iohannis, mesaj de susţinere pentru protestatari FOTO

Peste 200 de oameni au participat, duminică seara, la protestul artiştilor din Piaţa Victoriei, între aceştia fiind şi actori cunoscuţi, precum Victor Rebengiuc, Mihai Călin, Marius Florea Vizante.

RomaniaTV.net
30 iun. 2019, 18:20

UPDATE 2: Victor Rebengiuc a spus că, declarativ, suntem pe culmile creşterii economice, avem tot ce ne trebuie, dar mai desfiinţăm câte ceva. Întrebat ce mesaj are pentru premier sau pentru ministrul culturii, Victor Rebengiuc a afirmat: „Le-aş spune că sunt nişte nenorociţi care au distrus o ţară”.

„Am venit aici pentru instituţiile care ţin de cultură, mă refer la teatre, operă, muzeele naţionale, s-au tăiat fonduri şi atunci primii care au fost loviţi au fost un grup foarte numeros de tehnicieni de-ai noştri, colegi de-ai noştri, fără de care actualmente ne e imposibil. E ca şi cum dumneavoastră, reporterii, îmi luaţi mie interviu şi nu aveţi colegii care să filmeze, nu avem cum să transmitem mesajul nostru”, a declarat şi actorul Mihai Călin.

„E prea mult şi prea josnic, ca să spun aşa. Pare o răzbunare undeva de găşti de clasa a doua aşa. Ah, v-am mărit salariile şi acum strigaţi împotriva noastră? Lasă că vedeţi voi! Uite nu mai sunt bani în buget, tăiaţi, faceţi, rezolvaţi! S-a ajuns mult prea departe. Nepriceperea lor, nici nu ştii dacă e nepricepere, doar rea-voinţă sau şi una, şi alta”, a spus, la rândul său, actorul Marius Florea Vizante.

Ion Caramitru, managerul Teatrului Naţional Bucureşti, a fost prezent la protest şi a spus că solicită Guvernului fie să asigure plata pentru tehnicieni, fie să aprobe angajarea acestora la teatru. El a precizat că ar vrea să aibă o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă.

UPDATE 1: Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că este alături de artiştii care protestează din cauza tăierii drastice a bugetelor instituţiilor de cultură, susţinând că dezastrul din cultură a fost provocat de acest Guvern al incompetenţei, prin bugetul ruşinii naţionale, construit pe cifre false.

„Sunt alături de artiştii care protestează din cauza tăierii drastice a bugetelor instituţiilor de cultură. În loc să ne bucurăm de această resursă inestimabilă, suntem chemaţi să apărăm cultura română de la faliment. Dezastrul din cultură a fost provocat de acest Guvern al incompetenţei, prin bugetul ruşinii naţionale, construit pe cifre false. Cultura a fost pusă acum la coadă, ca multe alte obiective majore ale românilor. Artiştii şi instituţiile de cultură au nevoie de solidaritatea noastră. Ei servesc şi reprezintă moştenirea noastră culturală. #Demnitate”, a scris preşedintele Iohannis pe pagina sa de Facebook.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Protestul a început la ora 18:00.

„E momentul ca toţi: artişti şi persoane angajate sau în colaborare cu instituţii din mediul cultural din Bucureşti, şi nu numai, să ne strângem într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediaţi ca umare a taierii bugetului şi a întârzierii subvenţiilor din partea primăriei municipiului Bucureşti. Situaţia este deosebit de dezastruoasă, cu toţii o resimţim direct: onoarii întârziate luni de ziile, proiecte anulate, spectacole tot mai puţine, o totală lipsă de siguranţă din orice punct de vedere. Foarte curând vom fi traşi răspundere în legătură cu contribuţiile sociale datorate la stat pentru anul trecut iar noi nu suntem plătiţi pentru munca depusă anul acesta”, arată organizatorii protestului, intitulat #Demnitate.

„Să ne mobilizăm şi să ne ridicăm împreună, pentru că uniţi putem să arătăm primarilor, miniştrilor şi premierului României ca suntem un număr ENORM de persoane afectate şi ne cerem dreptul la demnitate. Ne cerem dreptul la remunerarea muncii depuse şi de a avea un loc de muncă în instituţiile pentru care ne-am specializat! Cerem banii care ni se cuvin după luni de zile de jucat gratis, cerem deblocrea posturilor, cerem să existăm şi să ne desfăşurăm activitatea decent, mai bine decât până acum. Cerem să nu mai fie pusă la coadă cultura, sub orice forme s-ar manifesta ea. Educaţie, teatru, cercetare”, mai afirmă organizatorii.


loading...