Biochimişti, biologi, chimişti au pichetat Ministerul Sănătăţii UPDATE

Peste 100 de biologi, biochimişti şi chimişti au pichetat vineri sediul Ministerului Sănătăţii, principala nemulţumire fiind legată de coeficientul din grila de salarizare.

20 apr. 2018, 07:55
Biochimişti, biologi, chimişti au pichetat Ministerul Sănătăţii UPDATE

UPDATE: Aplicarea legii salarizării şi a sporurilor din sistemul sanitar, dar şi elaborarea legii profesiilor medicale au fost temele abordate de reprezentanţii MS cu cei ai Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România.

Potrivit unei informări de presă a MS, organizaţia profesională a anunţat că îşi exprimă susţinerea pentru Ministerul Sănătăţii în demersul de a căuta soluţii pentru acordarea sporurilor în mod echitabil.

Ministerul Sănătăţii a luat act de cererea organizaţiei profesionale de a fi consultată pentru elaborarea proiectului de lege, context în care, conform informării de presă, s-a decis că vor exista grupuri de lucru organizate care vor lucra la proiect.

Peste 100 de biologi, biochimişti şi chimişti, membri ai Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România, au pichetat vineri sediul MS, principala nemulţumire fiind legată de coeficientul din grila de salarizare.

„Veniturile nete pe luna martie sunt mai mici decât luna februarie. 397 de lei am pierdut”, a afirmat unul dintre protestatari – biolog medical principal la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin.

„Am pierdut 600 de lei. Nu putem fi asimilaţi profesorilor aşa cum un economist care lucrează oriunde nu poate fi asimilat unui ministru care are aceeaşi facultate”, a afirmat o protestatară, care este chimist principal la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi.

Preşedintele Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România, Constanţa Popa, a precizat că protestatarii cer un spor maxim pentru toţi cei care lucrează în laboratoarele de analize medicale.

„Vineri, doamna ministru a spus că se va căuta ca niciun angajat din Sănătate să nu aibă salariul diminuat faţă de lunile anterioare prin acordarea diferenţiată a sporurilor. Numai că sporurile în mod normal ar trebui să fie acordate echitabil şi egal la aceleaşi condiţii de muncă, pe aceeaşi pregătire şi acelaşi grad profesional – sporuri egale. Noi cerem un spor maxim pentru noi toţi care lucrăm în laboratoarele de analize medicale, pentru că toţi lucrăm în aceleaşi condiţii. Aceasta tot nu ne rezolvă problema de fond, adică vrem creşterea coeficienţilor de salarizare. Am pregătit o petiţie pe care o punem la Registratura MS, în care arătăm clar – un biolog chimist, biochimist principal în anul 2010 avea coeficient de salarizare 3,70 şi în anul 2018 acelaşi biolog chimist, biochimist principal cu acelaşi loc de muncă, aceleaşi responsabilităţi, aceleaşi studii are 2,30. Trebuie să ni se dea un răspuns de ce este aşa”, a arătat Constanţa Popa.

Ea a dat ca exemplu salariul net pe luna martie al unui coleg, care a fost de 3.462 de lei faţă de cel al unui medic, „care are responsabilităţi similare cu ale chimistului principal” şi care a avut salariul net de 11.212 lei.

„Problema noastră de fond este că avem o salarizare inechitabilă faţă de colegii noştri de laborator medici care au responsabilităţi similiare cu ale noastre şi au salariile aproape triple. Deci la muncă egală există o salarizare foarte diferită. Avem un fluturaş şi pot să vă citesc. Un chimist principal care are netul 3.462 lei, asistentul medical pe care îl coordonează are 3.402 lei, iar medicul care are responsabilităţi similare cu ale chimistului principal are 11.212 lei net”, a spus Popa.

La pichetare a fost prezent şi preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer Cezar Irimia.

Tot vineri, aproximativ 200 de biologi şi biochimişti au protestat în faţa Ministerului Muncii, protestul fiind unul „independent” faţă de cel al organizaţiei profesionale, a declarat doctor biolog genetică Relu Cocoş, de la UMF „Carol Davila”.

Relu Cocoş a precizat că protestul de la Ministerul Muncii este organizat fără sprijinul organizaţiei profesionale.

„De fapt, ce ne-a supărat pe noi foarte mult şi protestăm în faţa Ministerului Muncii – pentru că în presă doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu a făcut mai multe afirmaţii şi a spus – încerc să citez cât de cât corect, a spus că biologii au studii de profesori şi ar trebui plătiţi şi în sistemul medical la fel ca nişte profesori. Aceasta este o dezinformare. (…) Noi am observat că de fapt face acest lucru ca să justifice şi să ne pună o etichetă. În momentul în care ţi-a pus cineva o etichetă lumea zice – da, aşa ar trebui plătiţi oameni aceştia, că aşa spune doamna ministru. Din cauza această protestăm, venim cu dovezi. Ceea ce ne deranjează foarte mult este faptul că salariul mediu al unui biolog care lucrează într-un laborator de analize este acum de 3.000 de lei. Înainte de modificarea acestei grile diferenţa dintre un medic de laborator şi un biolog era de aproximativ 10-15%. Acum avem un raport de 1 la 3,5. Adică un biolog câştigă 3.000 lei şi un medic 15.000 de lei. Ce s-a schimbat între timp pentru că oamenii aceştia care lucrează în laboratoare au aceeaşi competenţă?”, a afirmat Cocoş.

El a spus că în ultimele luni a trimis numeroase memorii, o scrisoare deschisă în numele celor 890 de biologi şi biochimişti şi o opinie către ministerele Muncii şi Sănătăţii, iar reprezentanţii acestor instituţii nu i-au invitat la „un dialog aplicat”.

„În primul rând, noi protestăm pentru că în decursul ultimelor trei luni de zile am trimis numeroase memorii, o scrisoare deschisă şi o opinie la Ministerele Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Aceste documente au fost asumate de 890 de biologi, biochimişti, chimişti din sistemul sanitar şi din învăţământul medical superior, independent de organizaţia profesională. Din păcate, niciun minister nu ne-a invitat la un dialog aplicat pe ceea ce am cerut în aceste documente. Să spunem, aşa am cerut modificarea coeficienţilor de salarizare din Legea 153/2017, deoarece aceştia sunt singurii care ne pot poziţiona acolo unde ne este locul”, a mai declarat Relu Cocoş.

Sanitas, solidară cu acţiunea de pichetare a Ministerului Muncii de către biologi, chimişti şi biochimişti

Federaţia Sanitas din România susţine revendicările biologilor, biochimiştilor şi chimiştilor din sistemul sanitar, fiind solidară cu acţiunea de pichetare pe care aceştia au organizat-o în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, informează reprezentanţii federaţiei printr-o postare pe pagina de Facebook a organizaţiei sindicale.

„Aplicarea discriminatorie a Legii cadru nr. 153/2017 şi a noului Regulament de sporuri a dus la un val de nemulţumire şi în rândul acestor colegi, deoarece specializările lor au fost omise de legiuitor atunci când s-au elaborat cele două acte normative. Nemulţumirile biologilor, biochimiştilor şi chimiştilor din sistemul sanitar românesc pleacă de la faptul că salarizarea nu se face ‘urmând principiul importanţei sociale a muncii în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile şi nivelul studiilor’ şi nici cu ‘principiul ierarhizării pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu’. Semnatari a numeroase memorii şi ai unei scrisori deschise, adresate Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, 890 de biologi, chimişti şi biochimişti din sistemul sanitar public consideră că principiile privind salarizarea profesiilor lor sunt incorecte, arbitrare şi discriminatorii, ele neţinând cont de rolul acestor specialişti în exercitarea unui act medical de calitate”, precizează reprezentanţii Sanitas.