3.000 de poştaşi au protestat la Guvern

3.000 de poștași au protestat sâmbătă în Piața Victoriei din București, la Guvern, revendicând creșterea veniturilor salariaților și asigurarea unor condiții decente de muncă.

07 mai 2016, 07:47
3.000 de poştaşi au protestat la Guvern

UPDATE Protestul din Piața Victoriei al poștașilor s-a încheiat fără incidente, în urma discuțiilor cu reprezentanții Guvernului stabilindu-se realizarea unor creșteri salariale, anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială, și elaborarea unui act normativ privind concediile de odihnă, ce va fi promovat în ședință de Guvern în iulie.

În cazul în care promisiunile făcute de autorități nu vor fi respectate, factorii poștali amenință că vor opri lucrul.

Astfel, în urma discuțiilor purtate la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), de o delegație a sindicaliștilor din Poșta Română cu ministrul Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, precum și cu vice-premierul Costin Borc, pe marginea listei de revendicări a poștașilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru pentru redactarea unui act normativ privind concediile de odihnă, ce va fi promovat în ședință de Guvern în luna iulie.

Referitor la creșterea salariilor, acționarul majoritar (statul român prin MCSI), a fost de acord cu realizarea acestor creșteri salariale anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială prevăzută în bugetul pe 2016, acest lucru fiind posibil prin eficientizarea activității.

În ceea ce privește reducerea continuă a veniturilor Poștei Române, acționarul majoritar a fost de acord, cu ajutorul Adunării Generale a Acționarilor, să se cuprindă obiective prioritare în contractele de management și să fie semnate contracte de performanță cu directorii și directorii executivi din centrale pentru creșterea veniturilor companiei.

În legătură cu revendicarea privind conversia datoriilor Poștei Române în acțiuni ale statului, cei doi miniștri s-au declarat de acord că acest lucru se poate face printr-un plan de eficientizare a activității CNPR, însă trebuie să fie de acord și celălalt acționar, Fondul Proprietatea (care deține 25% din acțiuni), să participe la această majorare de capital.

Referitor la decontarea serviciului universal, s-a stabilit că până la sfârșitul anului CNPR va încasa bani de la ANCOM pentru acesta, în timp ce, în ceea ce privește reducerea vârstei de pensionare s-a decis constituirea unui grup de lucru care să studieze variantele posibile, întrucât legislația este restrictivă. Subiectul a rămas deschis discuțiilor.

 

UPDATE Aproximativ 3.000 de angajaţi ai companiei Poşta Română, veniţi din toată ţara, protestează, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, cerând creşterea salariilor, condiţii de muncă decente şi încetarea impunerii de a efectua muncă neplătită.

Protestatarii, afiliaţi Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), dar şi din alte organizaţii sindicale, sunt atât din Bucureşti, cât şi din mai multe judeţe, de unde au venit sâmbătă dimineaţă, cu autocare, informează News.ro. Ei sunt îmbrăcaţi cu veste roşii şi au bannere roşii inscripţionate cu galben, cu judeţul pe care îl reprezintă.

Lucrătorii poştali scandează „Hoţii” şi „Demisia” şi au bannere pe care scrie „Vrem concedii de odihnă, nu doar pe hârtie ci şi faptic!”, „Uniţi vom căpăta drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă” şi „Vrem salarii decente”. 

“Trebuie să ne unim cu toţii, indiferent de confederaţie, pentru că altfel ăştia (guvernanţii – n.r.) fac numai ce vor. Prima revendicare este majorarea de salarii, dar conducerea v-a transmis să mai aveţi şi voi puţină răbdare. Am mai cerut să se plăteasca amenzile pentru şoferii care parchează neregulamentar, pentru că nu au unde şi nici nu au ce face, că ei sunt în timpul serviciului şi trebuie să îşi facă treaba”, le-a spus preşedintele SLPR, Matei Brătianu, protestatarilor.

Liderul sindical a mai spus că a cerut conducerii companiei să înceapă să introducă la conducere criterii de performanţă, abia după aceea şi în rândul lucrătorilor poştali, în condiţiile în care angajaţii sunt acuzaţi că se opun criteriilor de performanţă.

“Directorul adjunct Rareş Stanciu mi-a transmis aseară că suntem în campanie electorală. Ca să ştiţi şi voi şi să spuneti şi colegilor, nu avem în ce campanie să fim pentru că alegerile SLPR au fost anul trecut, iar campanie politică, nici atât. I-am explicat că este campanie socială”, a mai spus Brătianu.

Protestul este organizat de Sindicatul Lucrătorilor  Poştali din România, organizaţie sindicală cu peste 20.000 de membri.

Principalele revendicări vizează creşterea salariilor, asigurarea condiţiilor de muncă decente, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, compensarea de către stat a cheltuielilor efectuate de Poşta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligaţie impusă Poştei prin decizia ANCOM şi anularea datoriilor Poştei Române, provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei.

O altă revendicare a lucrătorilor poştali este încetarea impunerii, de către conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, a efectuării de muncă neplătită, efectuată la ordin de către factori poştali, agenţi, mânuitori de valori, şoferi, oficiante, diriginţi.

 

Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) are peste 20.000 de membri, dintre cei circa 26.000 de angajați din Poșta Română.

„SLPR continuă acțiunile de protest, începute în luna martie 2016, conform calendarului stabilit, cu un miting național ce se va desfășura în ziua de sâmbătă 7 mai 2016, începând cu ora 11,00, în Piața Victoriei din București”, se arată în comunicatul SLPR.

Principalele revendicări ale lucrătorilor poștali din România vizează creșterea veniturilor salariaților, asigurarea condițiilor de muncă decente la locurile de muncă, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, agenților poștali, compensarea, de către statul român, a cheltuielilor efectuate de Poșta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligație impusă Poștei prin decizia ANCOM, anularea datoriilor Poștei Române provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenței precum și încetarea impunerii, de către conducerea CNPR, a efectuării de muncă neplătită, la ordin, de către ‘talpa poștei” (factori, agenți, mânuitori de valori, șoferi, oficiante, diriginți).

Citeşte şi: Sindicatele SANITAS ameninţă cu greva generală