Protest al salariaţilor INS. Statisticienii, nemulţumiţi de nerespectarea legii de salarizare, cer salarii mai mari

Tot mai multe categorii de angajaţi din România protestează în ultima perioadă. Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică organizează, joi, un protest în faţa instituţiei, pentru a reclama nerespectarea legii de salarizare, tratamentul discriminatoriu şi blocarea veniturilor la anul 2020.

06 ian. 2022, 12:33
Protest al salariaţilor INS. Statisticienii, nemulţumiţi de nerespectarea legii de salarizare, cer salarii mai mari

Statisticienii INS reclamă nerespectarea legii de salarizare 153/2017, tratamentul discriminatoriu faţă de această categorie profesională şi blocarea veniturilor la nivelul anului 2020.

„Ne aflăm în situaţia în care, deşi ar trebui ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază aferente grilei de salarizare pentru anul 2022, aceştia vor avea, din nou, veniturile blocate la nivelul anului 2020, ȋn vreme ce Secretariatul General al Guvernului, o instituţie eminamente politică şi nu tehnică, ȋn subordinea/coordonarea căreia INS este, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017”, au transmis sindicaliştii de la INS, citaţi de news.ro.

Citeşte şi: Creşterea preţurilor, cea mai mare îngrijorare a românilor în 2022. Topul spaimelor

Potrivit acestora, la nivel naţional sunt aproximativ 2.000 de posturi de statisticieni, dintre care cca. 1600 ocupate.

”Aceştia nu solicită venituri suplimentare pentru această categorie, ci doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale. Toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, cantitatea şi calitatea acestor date având o importanţă crucială, ca şi desfăşurarea în condiţii optime a activităţii acestei instituţie, având în vedere caracterul specific al activităţii pe care o desfăşoară”, au mai transmis sindicaliştii.

Citeşte şi: Protest al elevilor, se cere demisia Ministrului Educaţiei. Profesorii ameninţă cu greva generală

Potrivit acestora, statisticienii sunt implicati în acţiuni majore la nivel naţional şi european, printre care: Recensământul General Agricol, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, proiecte şi colaborări cu Banca Naţională a României, Banca Mondială, Comisia Europeană etc.

”Mai mult, anul viitor, în România, se va desfăşura Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Majoritatea activităţilor esenţiale ale acestui proces vor fi asigurate de salariaţii Institutului Naţional de Statistică, lucrători demotivaţi financiar pe fondul nerespectării prevederilor Legii nr. 153/2017. Este regretabil că salariaţii INS se află în situaţia de a apela la formele legale de protest datorită refuzului repetat al guvernelor de a aplica ȋn mod unitar şi nediscriminatoriu legea salarizării”, au mai precizat sindicaliştii.

Aceştia cer Guvernului ”asigurarea desfăşurării în condiţii optime a activităţii INS şi încetarea discriminării salariale faţă de această categorie profesională, având în vedere caracterul specific al activităţii pe care o desfăşoară”.