Protestul transportatorilor s-a încheiat. Ce au obţinut taximetriştii. Circulaţia a fost reluată în Piaţa Victorie UPDATE

Protestul organizat de transportatori în Piaţa Victoriei, la care au luat parte aproximativ 800 de vehicule, majoritatea taximetre, s-a încheiat, în jurul orei 12.00, iar circulaţia a fost reluată. Transportatorii au renunţat la protest după ce au ajuns la un acord privind privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

26 apr. 2017, 03:43

UPDATE Cei circa 3.000 de taximetrişti adunaţi astăzi în faţa Guvernului pentru a protesta împotriva transportului neautorizat de persoane au reuşit să convingă Executivul să schimbe legea taximetriştilor, respectiv legea 38/2003, astfel încât şoferii Uber sau cei care practică transport de neautorizat de persoane să poată fi amendaţi de poliţişti.

„Se scoate din lege sintagma în mod permanent şi în mod repetat pentru că poliţiştii pe stradă nu pot să-i amendeze, nu pot să le ia plăcuţele de înmatriculare pe şase luni piraţilor sau să le dea amenzile maxime, nu cum prevede legea acum. Trebuie să prindă hoţul şi să–i spună: Pleacă, că te mai prind odată (…) Sub nicio formă nu pot să zic că Uber va fi interzis sau vreo altă activitate de transport, însă toată lumea care va face transport de persoane, indiferent cum, va fi atorizat, altfel nu îl va putea face. Nu poţi să faci transport virtual. Închid ochii şi ma trezesc la Constanţa”, a declarat preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, citat de Mediafax.

Taximetriştii scot în evidenţă faptul că nu îşi doresc bani sau subvenţii, ci doar ca legile privind transportul de persoane să se aplice pentru toată lumea. Potrivit protocolului încheiat între taximetrişti şi Executiv, în maximum 30 de zile legea taximetriştilor va fi modificată.


UPDATE Delegaţia taximetriştilor a ajuns la un acord cu ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, care ar urma să fie adoptată în maximum 30 de zile.

„Va fi promovat, în maxim de 30 de zile, proiectul OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, transmis în consultare prealabilă de către MInisterul Transporturilor (…) către Ministerul de Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei. Proiectul a fost întocmit în urma discuţiilor cu reprezentanţii COTAR din 10 martie 2017. Se va menţine dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor Bucureşti-Ilfov. Sub rezerva deplină a acestor condiţii, reprezentanţii COTAR renunţă la acţiunile de protest din 26, 27 şi 28 aprilie”, este textul acordului semnat de reprezentanţii COTAR cu ministrul Petrea. 

După discuţiile de la Guvern, transportatorii au început să plece din Piaţa Victoriei, din jurul orei 11.20.
Protestul s-a încheiat în jurul orei 12.00, când circulaţia în Piaţa Victoriei – restricţionată începând cu ora 5.00 – a fost reluată.


UPDATE O delegație a Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a fost primită, miercuri, la Palatul Victoria, de ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.

„Dialogul este esențial în dezamorsarea protestelor. Ministrul Gabriel Petrea discută în acest moment cu o delegație a COTAR”, se arată într-un anunț publicat pe pagina de Facebook a MCPDS.

Între timp, numărul protestatarilor a ajuns la 800, potrivit News.ro.


UPDATE Aproximativ 400 de taxiuri, 90 de microbuze şi 500 de persoane s-au strâns în faţa sediului Guvernului la ora 9, la protestul transportatorilor împotriva Uber şi a pirateriei din domeniul transportului de persoane, potrivit evaluărilor Poliţiei Rutiere.

Organizatorii se așteaptă ca, pe parcursul zilei, numărul mașinilor să ajungă la la 4000-7000.

Circulaţia rutieră este restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piata Victoriei, urmând a se restricţiona şi până la Piaţa Presei Libere, gradual, în funcţie de numărul de participanţi.

Deși protestul a fost autorizat să se desfășoare miercuri și joi în intervalul orar 9:30 — 21:00, taximetriștii și transportatorii au început miercuri, de la ora 7:00, să își strige nemulțumirile și să sufle din vuvuzele.

„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi”, au arătat reprezentanţii COTAR. 

Potrivit Poliţiei Române, începând cu ora 5.00, ca urmare a protestului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv pe Şos. Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona centrală), permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu. Traficul ar putea fi restricţionat şi pe Strada Paris şi  pebreteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Restricţii de circulaţie în Bucureşti timp de trei zile. Iată rutele ocolitoare

”Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului rutier, două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu. Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu”, spun poliţiştii, care precizează că restricţiile se vor aplica până la ora 22.00.

Rutele ocolitoare vor fi Arcul de Triumf – strada Constantin Prezan – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţi şi Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bulevardul Mărăşti – bulevardul Ion Mihalache.

Transportatorii şi taximetriştii care fac parte din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) vor protesta şi joi în faţa sediului Guvernului.

Transportatorii acuză că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003 s-a blocat pe traseul de avizare şi cer scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare. 

„Cerem scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat, aşa cum s-a întâmplat în ţările europene, unde statul a vrut să-şi protejeje transportatorii autorizaţi. Cerem scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare. Cerem scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitaţii şi nu au câştigat dreptul de a le opera, conform legii”, solicită COTAR.