PROTEST RATAT. Doar 250 de persoane au ieşit în stradă în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu

Circa 250 de persoane au protestat, duminică seară, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu, împotriva Guvernului şi a modificărilor Legilor Justiţiei.

11 feb. 2018, 19:20
PROTEST RATAT. Doar 250 de persoane au ieşit în stradă în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu

BUCUREŞTI

Aproximativ 60 de persoane s-au adunat duminică seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta la adresa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.

Manifestanţii au cerut demisia din Parlament a lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, desfiinţarea comisiei speciale de modificare a legilor Justiţiei şi, totodată, i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile Justiţiei adoptate deja în Parlament.

Oamenii au strigat „Parlament de infractori şi de hoţi, un guvern de mafioţi”, „Condamnatul Vâlcov, condamnatul Dragnea, inculpatul Tăriceanu”, „Aşteptăm Mărţişor fără infractori”.

Protestatarii au venit în faţa Palatului Victoria cu steaguri, vuvuzele şi şi-au strigat nemulţumirile prin intemediul unei portavoci.

În zonă au fost prezente echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei.

CLUJ

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat duminică seară în centrul municipiului Cluj-Napoca pentru a protesta împotriva Guvernului şi a legilor Justiţiei.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva partidelor aflate la guvernare, precum „PSD, ciuma roşie”, „DNA să vină să vă ia”, „Nu cedăm, nu capitulăm” sau „La mulţi ani! Cu executare”.

Câţiva dintre oamenii care şi-au asumat rolul de organizatori ai manifestaţiilor de protest au venit pregătiţi cu un microfon şi o boxă şi au vorbit mulţimii despre nevoia păstrării drumului care leagă România de Uniunea Europeană, cerând demisia mai multor miniştri.

„Este foarte important să continuăm, să facem mai departe, dar nu este destul duminică seară, trebuie să se întâmple zi de zi, peste tot unde ne aflăm. Am fost atent la discursurile din Uniunea Europeană, se înţelege ce se întâmplă acolo, iar noi nu am fost lăsaţi de izbelişte pentru că glasul nostru se aude şi este foarte important să se audă în continuare”, a spus unul dintre protestatari la microfon, adresându-se mulţimii.

De altfel, în timpul discursurilor, în spatele celor care au vorbit au fost desfăşurate steagurile României şi al Uniunii Europene, iar pe jos au fost întinse două bannere de dimensiuni mari pe care scria „Suntem cu ochii pe voi” şi „Uniţi salvăm toată România”.

La manifestarea de duminică s-a renunţat la obişnuitul marş prin centrul oraşului, dar oamenii au stabilit că este important să se reîntâlnească în centrul oraşului şi duminica viitoare.

Protestul, care a început după ora 18,30, s-a terminat în jurul orei 20,00.

SIBIU

Aproximativ 70 de sibieni au participat duminică seara, timp de mai bine de o oră, la protestul „Toţi pentru Justiţie şi fiscalitate coerentă!”.

După ce s-au strâns în Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, protestatarii au ascultat muzică şi au socializat mai bine de jumătate de oră.

După aceea, au mărşăluit pe pietonala din centrul oraşului, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, scandând lozinci precum „Nu staţi la căldură şi pe voi vă fură!”, „Uitaţi-vă la noi, protestăm şi pentru voi!”, „Partid de hoţi şi mincinoşi!”, „Cine nu sare, nu are dosare”, „Nu scăpaţi!”, „Afară, afară cu PSD din ţară!”, „PSD, ciuma roşie!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Justiţie, nu corupţie!”, „O dorinţă sinceră, România liberă!”.

Protestul a fost unul autorizat.

UPDATE:  „Înarmaţi” cu fluiere şi vuvuzele, oamenii se aud strigând dintr-o portavoce mesaje către politiceni: “Hoţilor!”, “Câinilor, ne vom răzbuna pe voi cu tancurile!” „Condamnatul Vâlcov! Condamnatul Dragnea! Inculpatul Tăriceanu!”

UPDATE : După o oră de la debutul protestului, oamenii au început să se adune în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au pancarte, steaguri şi chiar şi portavoce. La protest a venit şi jurnalistul Mălin Bot.

Duminică se anunţă din nou proteste. „Milioane de români vor avea salariile mai mici ca în 2017 în urma ”revoluţiei fiscale”! Au început să apară efectele grave ale revoluţiei fiscale, combinată cu noua lege a salarizării şi ordinul de ministru privind sporurile pentru fiecare categorie în parte. Salariile au început să scadă după ce contribuţiile sociale au trecut din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Fluturaşii cu salariile micşorate pe luna ianuarie au început să fie primite de angajaţii de la buget sau din mediul privat. Alţi angajaţi urmează să primească fluturaşii cu salarii mai mici în următoarele zile. Măririle salariale care au fost anunţate pentru 2018 se dovedesc doar praf în ochii angajatorilor”, scriu organizatorii protestului pe pagina de Facebook a evenimentului din Bucureşti.

Ei îi îndeamnă pe oameni să se alăture protestului şi pe sindicalişti să declanşeze greva generală.

Protestul din Bucureşti ar urma să înceapă în jurul orei 18.00, în faţa Guvernului.

„Dacă noi nu reacţionăm şi nu ieşim masiv în stradă, conducerea PSD+ALDE va spune că românii sunt mulţumiţi cu scăderea veniturilor. Sperăm că aceste scăderi de venituri să le simtă românii în buzunare şi să se trezească din indiferenţă”, mai scriu ei.

Astfel de proteste vor avea loc şi în Brăila (în faţa primăriei), Bistriţa (în faţa primăriei), Cluj (monumentul Memorandiştilor), Focşani (sediul PSD), Iaşi (Piaţa Unirii), Piteşti (în faţa primăriei), Sibiu (Piaţa Mare), Târgu Mureş (prefectură), Timişoara (sediul PSD) şi Constanţa (prefectură).

„Vrem ca Justiţia să rămână independentă, prin urmare solicităm retragerea integrală a proiectului de modificare a legilor Justiţiei! Vrem retragerea integrală a proiectului de modificare a Codului penal şi a Codului de Procedură Penală! Cerem demisia tuturor persoanelor cu probleme penale din funcţii publice! Modificarea legilor fiscale adoptate, în vederea restabilirii unei fiscalităţi normale şi coerente! Cerem demisia tuturor artizanilor proiectelor de lege şi legilor menţionate anterior! Vrem demnitate, transparenţă şi competenţă din partea persoanelor cu funcţii publice!”, mai scriu protestatarii.

viewscnt