Protest cu buze cusute în Kîrgîstan

Peste 1.300 de deţinuţi din Kîrgîzstan şi-au cusut buzele şi aproape 7.000 sunt în greva foamei, pentru a denunţa condiţiile mizerabile în care sunt ţinuţi în închisori.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 16:49
Protest cu buze cusute în Kîrgîstan

„Potrivit cifrelor disponibile astăzi (joi), 6.680 de deţinuţi fac greva foamei, iar dintre ei, 1.319 au gura cusută”, a anunţat serviciul kîrgîz al penitenciarelor (GSIN), într-un comunicat. Autorităţile kîrgîze acuză crima organizată de implicare în declanşarea acestui protest al deţinuţilor. Aceeaşi sursă menţiona miercuri seara că 1.197 de deţinuţi au buzele cusute sau prinse cu agrafe.

Reprezentanţii sistemului penitenciar au avertizat de la începutul acestei mişcări, marţi, că nu vor răspunde la revendicările deţinuţilor şi că nu îi vor forţa să se hrănească.

Autorităţile kîrgîze susţin că revolta deţinuţilor a fost orchestrată de liderii crimei organizate, după lansarea unei operaţiuni împotriva membrilor acesteia în închisorile din Kîrgîzstan, la 16 ianuarie, după ce un lider mafiot a fost asasinat.

Deţinuţii şi organizaţiile neguvernamentale protestează faţă de relele tratamente şi condiţiile de detenţie din închisorile din această fostă republică sovietică din Asia centrală, foarte săracă.

Începând din 2005, închisorile din Kîrgîzstan au fost în mod regulat teatrul unor revolte şi acte de automutilare, pentru a denunţa condiţiile de detenţie. Crima organizată, foarte puternică în centrele de detenţie, a fost adesea acuzată că a jucat un rol-cheie în aceste mişcări.