Protest cu zeci de enoriaşi la o biserică din Zalău VIDEO

Zeci de credincioşi ortodocşi au protestat, sâmbătă, în faţa bisericii Sfântul Ştefan din Zalău, faţă de intenţia Episcopiei Sălajului de a-l muta pe preotul Ioan Coste la o altă parohie.

03 feb. 2013, 13:21
Protest cu zeci de enoriaşi la o biserică din Zalău VIDEO

Sute de enoriaşi nervoşi au protestat faţă de decizia Episcopiei Sălajului de a le schimba preotul. Asta după ce la înmormântarea mamei preotului a slujit şi un coleg din judeţul vecin, ceea ce contravine regulilor bisericeşti.

„Facem greva foamei, că nu e mare lucru. N-o să murim şi dacă o să murim, murim. Nu-i biserica popii, e biserica noastră. Să fie clar! Noi am pus banii.”, a afirmat o credincioasă prezentă la protest.

„Îl iubim foarte mult pe părintele Coste. A făcut atât de multe pentru biserica noastră şi pentru tinerii de aici, iar acum cei de la Episcopie vor să-l dea afară ca să-şi pună pilele în biserica pe care noi am construit-o. Nu-l vom lăsa să plece pe preotul nostru”, a declarat un bărbat din mulţime, potrivit magazinsalajean.ro

Potrivit mulţimii, conducerea Episcopiei Sălajului a decis să-l sancţioneze pe preotul Ioan Coste, după ce la înmormântarea mamei sale, printre preoţii care au slujit s-a numărat şi fostul vicar al Episcopiei Oradiei.

Protestatarii au întocmit liste cu semnăturile a 1.500 enoriaşi din Zalău care nu sunt de acord cu transferul lui Ioan Coste, liste pe care le vor înainta Episcopiei.

„Este acuzat că a încălcat hotărârile sinodale cu privire la disciplina clericală. Un preot din altă eparhie nu are voie să săvârşească niciun fel de lucrare sfântă, sacramentală pe teritoriul altei eparhii”, a precizat Gabriel Gârdan, purtător de cuvânt al Episcopiei Sălajului.

Deocamdată, mai marii bisericii nu au finalizat ancheta pentru că preotul cercetat este în concediu medical. Acestuia i s-ar putea retrage însă dreptul de a sluji.