Protest de amploare al polițiștilor și al grefierilor în fata Parlamentului nemulţumiţi de modificarea pensiilor militare şi a celor de serviciu

Aproximativ 700 de angajaţi din poliţie, penitenciare şi grefieri protestează marţi, începând cu ora 11:00, în faţa Parlamentului, nemulţumiţi de modificarea pensiilor militare şi a celor de serviciu ale grefierilor. Protestatarii solicită şi eliminarea tuturor inechităţilor salariale, restanţelor, plafonărilor şi amânărilor impuse de Guvernul României începând cu anul 2010.

27 iun. 2023, 12:46
Protest de amploare al polițiștilor și al grefierilor în fata Parlamentului nemulţumiţi de modificarea pensiilor militare şi a celor de serviciu

Protest de amploare al polițiștilor și al grefierilor în fata Parlamentului. Angajații din Poliție, penitenciare și grefierii trag cu dinții de pensiile de serviciu și vor să negocieze cu parlamentarii în așa fel încât să nu fie modificate condițiile de pensionare.

„În fruntea listei este problema pensiilor. A trecut ieri (proiectul de lege, n.r.) din Camera Deputaţilor înapoi la Senat cu amendamente destul de brutale: creşte vârsta de pensionare, se diminuează baza de calcul, se pierde ideea de pensie militară şi probabil atractivitatea posturilor din sector. Oricum erau foarte greu de găsit candidaţi. Am văzut concursurile din poliţie, nu mai vin. O să fie complicat şi aşa există o lipsă de resurse – cam 30% din posturi sunt vacante şi nu reuşim să le ocupăm, mai ales acum, sunt şi suspendate posturile vacante. Ne chinuim cu Memorandumuri, deci o să o luăm uşor în jos. Asta e lovitura decisivă pe care ne-o dau”, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP), Ştefan Teoroc, pentru Agerpres.

Citește și: Surpriză pentru seniori! Guvernul oferă peste 100.000 de bilete de tratament gratuit la stațiunile balneare!

Potrivit acestuia, în penitenciare, refuzul muncii suplimentare pe final de lună echivalează cu greva, pentru că se acumulează foarte multe ore în plus spre sfârşitul lunii şi, atunci, dacă se lucrează de drept, conform Codului Muncii, de a refuza munca în plus, sistemul se blochează.

„L-am blocat doar pentru 4 ore, pe 31 mai. Nu s-a mai putut face aproape nicio activitate, pentru că nu puteau fi schimbate turele de serviciu, dimineaţa. Cei care trebuiau să intre au rămas în faţa porţii şi n-au intrat decât când am dat noi verde. A fost o demonstraţie, practic, şi un test pentru noi”, a precizat sursa citată.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, Sindicatul Poliţiştilor Europeni – Europol, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare – SNPP şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare – Dicasterial, cu un total de 25.000 de membri, afiliate la Federaţia Publisind şi la Blocul Naţional Sindical – protestează marţi, începând cu ora 11:00, în faţa Parlamentului României – Camerei Deputaţilor.

„Creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani este lipsită de orice fundament obiectiv. În condiţiile în care speranţa de viaţă a poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare din operativ este de 58 de ani, mai mult de jumătate din personal nu va atinge vârsta de pensie. Se va muri în misiuni! Vor fi necesare defibrilatoare şi tărgi în toate spaţiile! Orice iniţiativă de creştere a vârstei de pensionare poate fi luată în discuţie doar la pachet cu adoptarea unor măsuri concrete pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, ocuparea posturilor vacate, eliminarea riscurilor şi a bolilor profesionale, care să determine creşterea speranţei de viaţă. Prin aceste modificări, România va deveni ţara cu cele mai nefavorabile condiţii de pensionare din blocul NATO”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, speranţa de viaţă pentru grefieri este de 59 de ani, iar vârsta de pensionare actuală este de 60 de ani.

„Mulţi dintre grefieri mor înainte de pensie. Prin creşterea vârstei la 65 de ani Guvernul fură şansele de a ajunge la pensie pentru mai mult de jumătate dintre grefieri. Pensia de serviciu a grefierilor a suferit deja modificări inclusiv sub aspectul cuantumului. O nouă modificare încalcă principiul previzibilităţii actelor normative”, se mai spune în comunicat.

Sindicaliştii consideră că, anterior modificării condiţiilor de pensionare, statul român ar fi trebuit să adopte măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, normarea muncii personalului, finanţarea corespunzătoare a sistemului judiciar, redimensionarea schemelor de personal, în scopul unei funcţionări normale a activităţii instanţelor şi parchetelor, dar şi asigurarea unei salarizări corespunzătoare activităţii specifice sistemului judiciar, desfăşurate sub imperiul regimului strict de interdicţii, incompatibilităţi şi restrângeri de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.