Protest faţă de eliminarea pragului de închidere a şcolilor. Sorin Cîmpeanu: „Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați”

Sorin Cîmpeanu a avut o primă reacţie după ce reprezentanţii unei asociaţii de părinţi nemulţumiţi de eliminarea pragului de închidere a şcolilor au protestat joi în faţa Ministerului Educaţiei.

30 sept. 2021, 13:02
Protest faţă de eliminarea pragului de închidere a şcolilor. Sorin Cîmpeanu: „Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați”

Protest faţă de eliminarea pragului de închidere a şcolilor. Sorin Cîmpeanu a răbufnit după ce reprezentanţii unei asociaţii de părinţi nemulţumiţi de eliminarea pragului de închidere a şcolilor au protestat joi în faţa Ministerului Educaţiei.

Protest faţă de eliminarea pragului de închidere a şcolilor. Sorin Cîmpeanu: Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați

Citeşte şi Elevii nu sunt de acord cu menţinerea şcolilor deschise dacă rata de infectare depăşeşte 6 la mie: „Decizia nu va fi în beneficiul elevilor”

După ce reprezentanții unei asociații de părinți nemulțumiți de decizia de a menține școlile deschise peste rata de incidență de 6 la mie au protestat, joi dimineață, în fața Ministerului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinţilor şi bunicilo nevaccinaţi.

“Controlul respectării regulilor sanitare in scoli trebuie puternic consolidat. La un an și jumătate de la declanșarea pandemiei cred că nu ne mai putem permite să facem tot copiii și școala să plătească greșelile noastre, ale adulților. Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați. Lucrurile stau exact invers: părinții și bunicii sunt responsabili de sănătatea copiilor ”, a declarat Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro. 

Reamintim că Guvernul ia în calcul să schimbe legislaţia referitoare la măsurile din pandemie referitoare la şcoli, astfel încât să nu se treacă în online nici după depăşirea ratei de şase la mie.

„Vrem în continuarea să menținem prezența fizică în școli, ne gândim la introducerea testelor de salivă. Ministerul Educației anunța ieri că 99% din părinți nu vor testeze copiii, ceea ce e trist. Încercăm cu teste cu salivă, dar intenția e ca școlile să rămână deschise. Școlile online nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut”, a anunțat premierul.

Citeşte şi Ministrul Cîmpeanu dezvăluie cum ar putea fi folosite testele din salivă în şcoli. Decizia care ar putea revolta părinţii: „Nu cred că e nevoie de formulare de acord”

Referitor la scenariile de functionare a școlilor, miercuri, 29 septembrie 2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):

1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.

2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening. După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor educației și sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate.
Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcționare a școlilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021.