Protest în faţa Agenţiei Naţionale de Transplant. Oamenii bolnavi au ieşit în stradă

Protest la în fața Agenției Naționale de Transplant. Oameni care așteaptă un transplant de ani de zile au ieșit, marţi, în stradă. Săptămâna trecută un tânăr de 33 de ani a murit după ce trei ani a așteptat să facă transplant de plămân

24 nov. 2020, 14:05
Protest în faţa Agenţiei Naţionale de Transplant. Oamenii bolnavi au ieşit în stradă
Protest la Agentia de Transplant

Protest în faţa Agenţiei Naţionale de Transplant. Adela aşteaptă de doi ani de zile să primească un transplant de plămân.

„De doi ani de zile aştept un transplat. Îmi este din ce în ce mai greu. Sper ca domnul doctor Radu Zamfir să ne spună ce se întâmplă cu transplantul din România, care nu se mai face de un an de zile. Mi-am pierdut un an din viaţă aşteptand un transplant”, a spus femeia, potrivit România Tv.

Protest în faţa Agenţiei Naţionale de Transplant. În 2020 s-a facut un singur transplant

În luna ianuarie 2020 s-a făcut un singur transplant în România.

Reamintim că Ionuţ Anghel, tânărul din Vrancea care se afla de câţiva ani pe listele de aşteptare pentru un transplant de plămâni, a murit în urmă cu o săptămână. Acesta sufere de o boală foarte gravă de plămâni.

Ionuţ Anghel avea doar 33 de ani şi era din oraşul Mărăşeşti. Din cauza unei boli grave la plămâni, el şi respira cu ajutorul unui aparat. Luni, el a pierdut bătălia cu boala care l-a măcinat atâta timp. Un copil de numai doi ani va creşte de acum fără tată.

În luna iulie plămânii lui Ionuţ funcţionau la o capacitate de doar 15%, astfel că orice efort era o povară pentru el.

Citeşte şi În așteptarea unui transplant de plămâni, Adriana Simion e convinsă că va avea soarta lui Ionuț Anghel: „Sunt sigură că eu o să urmez”

Medicul Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, a declarat recent că până la sfârşitul anului se va încheia un contract cu Italia pentru ca pacienţii care au nevoie de transplant să îl facă acolo.

”Primul și cel mai important obiectiv e reducerea mortalității pe listele de așteptare pentru fiecare organ în parte. Vreau până la sfârșitul anului să realizăm un acord cu Italia pentru a putea găsi o soluție clară pentru pacienții care nu au soluție la noi în țară. Noi nu vrem să ne transformăm în exportatori de pacienți, dar trebuie să avem soluție pentru acești pacienți”, a declarat chirurgul Radu Zamfir la MedikaTv


loading...